Să fie scalabil este, cu siguranță, visul fiecărui fondator de startup. Și fiecare dintre voi, fondatorii de startup, își dorește ca afacerea sa să devină scale-up cât mai rapid. Ce înseamnă, totuși, scalabilitate?

Scalabilitate - ce este

”Scalabilitatea este abilitatea de a crește atunci când adaugi resurse. Scalabilitatea de dorit pentru startup-uri este posibilitatea de a crește mult adăugând resurse puține. Se referă în primul rând la venituri dar se aplică și la măsura popularității (traction) sau alți indicatori de performanță care au sens”, ne spune Mălin Ștefănescu, angel investor și președintele TechAnges, cea mai importantă asociație de investitori business angel din România.

Scalabilitatea de dorit pentru startup-uri este posibilitatea de a crește mult adăugând resurse puține

Când poți spune că ești scalabil

Însă nu orice acțiune este echivalentă cu acest concept de scalabilitate. Iar de la Cristian Munteanu, managing partner în cadrul fondului de investiții Early Game Ventures, am aflat și când poți să spui că ești scalabil.

”Scalabilitate este un concept extrem de complex. Nu putem vorbi despre scalabilitate dacă ai, de exemplu, o aplicație de mobil prin care chemi un electrician și o lansezi în București și demonstrezi că poți să o lansezi și în Ploiești și dacă îți angajezi 3 oameni în Ploiești, și dacă faci campanie de marketing în Ploiești și găsești să angajezi 3 oameni în Ploiești care să presteze servicii prin intermediul aplicației tale acolo. Chiar din contră, înseamnă că este foarte greu scalabilă și trebuie să o faci oraș cu oraș”, afirmă Munteanu.

Înseamnă că după ce mai angajezi 3 oameni în startup-ul tău, să poți să adaugi portofoliul de clienți încă o jumătate de milion sau 10 milioane de useri

Șase întrebări pe care ți le pune un om de venture capital. Răspunsurile potrivite

Când poți spune că ai un business scalabil? ”Înseamnă că după ce mai angajezi 3 oameni în startup-ul tău, să poți să adaugi portofoliul de clienți încă o jumătate de milion sau 10 milioane de useri. Asta înseamnă scalabilitate”, completează Cristian Munteanu.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.