În scurt timp toți află că alegerea numelui firmei și a domeniului nu este cea mai grea parte și că trebuie să ia în considerare mai multe aspecte atunci când aleg furnizorul de servicii de găzduire web. Iată doar câteva dintre ele.

  1. Am ales un pachet cu suficient spațiu de stocare?

Este important să te gândești la viitor, cu atât mai mult în contextul în care consumatorii au multe alte opțiuni și sunt din ce în ce mai atenți cu timpul lor. Nu ai vrea să pierzi clienți cât timp ești nevoit să muți site-ul. Când vine momentul să crești, este ideal să poți face asta în cadrul aceluiași pachet ales sau să poți opta pentru un pachet mai mare cu transfer rapid din partea aceluiași furnizor.

Astfel, întrebarea pe care se cade să o pui este: „Pachetul de servicii ales este suficient de mare pentru a acoperi necesarul de trafic la început și în faza imediat următoare de dezvoltare?”

  1. Înțeleg cum stă treaba cu chiria pentru un spațiu. Dar cum voi administra costurile pentru un site?

Paralela este foarte bine făcută pentru că, deși unul este un spațiu fizic iar celălalt este un spațiu digital, ambele reprezintă afacerea ta și ambele au tarife calculate proporțional. Așa cum dacă vrei să îți extinzi afacerea și să anexezi spațiul de lângă, va trebui să plătești în plus, la fel în cazul site-ului va trebui să plătești suplimentar pentru spațiul ocupat și traficul crescut.

În discuția purtată cu furnizorul de servicii de găzduire trebuie să afli: „Cum procedăm în situația în care trebuie să depășim brusc valoarea de stocare inclusă în pachet?

  1. Pot să mă ocup personal de construirea și administrarea site-ului și până în ce punct voi reuși să mă administrez singur?

Cea mai mare parte a noilor antreprenori au o abordare hands-on față de afacerile lor. Acest lucru este de bun augur deoarece denotă o dorință a antreprenorilor de a avea cunoștințe din mai multe domenii. Totuși, administrarea personală este posibilă până la un punct când site-ul crește și are nevoie de administrare profesională. Cea mai accesibilă variantă este crearea site-urilor în Wordpress. Chiar și cel mai mic pachet de găzduire online este util însă, dacă afacerea va fi de real succes și va crește progresiv, vei fi nevoit să faci schimbări tot mai des și tot mai ample.

Pentru asta, întrebarea pe care se cade să o pui este: „Pachetul de servicii include și cPanel pentru gestionarea contului?”

  1. Dacă nu mă voi descurca să cresc și să promovez site-ul ca pe un magazin fizic?

Dacă nu ai mai avut de-a face cu aspecte ce țin de găzduire online până acum, totul poate părea destul de complicat. Dar poți să îți administrezi și să crești site-ul chiar mai mult decât crezi. Odată înțelese și aplicate, elementele care compun un pachet nu vor părea atât de complicate. În plus, cei mai buni furnizori de servicii de găzduire oferă consultanță, sunt flexibili și pregătiți să acomodeze o arie largă de nevoi ale clienților. Dincolo de suport tehnic atât de important când magazinele online trebuie să fie funcționale non stop, unii furnizori de servicii de găzduire web pot oferi chiar servicii complementare precum SEO și alte sfaturi specializate de marketing online.

Când discuți cu un posibil furnizor de servicii de găzduire web întreabă : „Ce servicii de suport oferiți pe lângă pachetele prestabilite?

  1. Cum mă pot asigura că rămân online și relevant în ochii consumatorilor?

Există un stres real generat de faptul că actuala pandemie a pus lacătul pe ușa multor afaceri. Nu mai vorbim de faptul că situația încă nu este remediată și că trebuie să ne adaptăm din mers. Principala întrebare a oricărui antreprenor este dacă va putea rămâne deschis și operațional și dacă va avea resursele pentru a se asigura de asta. În ceea ce privește site-ul web, singura grijă ar trebui să fie accesul nelimitat și rapid al oricărui potențial client la informația de pe site. Asta se traduce într-un site care funcționează bine, cu pagini care se încarcă repede, fără blocaje, fără riscul unui bounce rate crescut (când clienții părăsesc pagina pe motiv că aceasta nu se încarcă sau dă eroare).

O altă întrebare importantă: „Ce Uptime garantați prin contract?

Cel mai probabil știi deja ce te interesează și ce vrei de la un furnizor de servicii de găzduire web. Acum știi și cum să formulezi o parte din întrebări.