CEE –Released, așa cum este denumit acesta, este un program pentru formare managerială, atingerea de standarde de calitate în relațiile cu investitorii și facilitarea accesului la capital, dedicat companiilor în stadiu incipient și de dezvoltare, din Europa Centrală și de Est.

Scopul proiectului CEE-Released, ce se urmărește a fi organizat anual în Europa Centrală și de Est, este de a căuta și de a expune, precum și de a pregăti cele mai bune companii cu sediul în Europa Centrală și de Est, care se încadrează la categoria startup-uri sau aflate în dezvoltare, din diferite sectoare ale economiei și care își desfășoară activitatea pe piețele locale sau internaționale.

CEE-Released va intensifica și înmulți șansele și oportunitățile pentru companiile participante în program de a-și dezvolta afacerile, a implementa strategii câștigătoare și a le deschide sau extinde accesul la finanțare.

CEE-Released - ce pot învăța startupiștii

"CEE-Released va oferi companiilor din Europa Centrală și de Est o mai bună recunoaștere cât și expunere internațională la surse diversificate de capital, printr-un program amplu, concentrat exact pe ce pun accentul în ziua de astăzi investitorii: conformitate la standarde internaționale, transparența și managementul relațiilor cu investitorii, acționarii, clienții", a spus Zuzanna Kurek, Co-fondator și Partener la Cornerstone Communications.

CEE-Released se va concentra pe facilitarea accesului companiilor la finanțare prin acțiuni, asigurată de investitori din piață, Fonduri de Private Equity, Fonduri VC (venture capital), business angels și HNWI (high net worth individuals), cât și finanțare prin obligațiuni, asigurată în special de fonduri ce investesc în obligațiuni private (private debt funds) și investitori individuali.

În prima etapă, procesul de selectare va fi lansat în anumite țări din Europa Centrală și de Est, printre acestea numărându-se Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria.

Companiile care îndeplinesc criteriile programului vor fi invitate să participe la cea de-a doua fază, după ce vor fi selectate de consiliul internațional CEE-Released format din manageri, experți ai piețelor și analiști. La finalul primei etape a prgramului, startup-urile vor fi premiate la Sofia, în perioada 25-27 iunie.

În etapa a doua, companiile participante vor fi invitate să se alăture unui set de activități desfășurate cu scopul dezvoltării afacerii lor, conform obiectivelor programului. A doua etapă se va încheia în decembrie 2018.

European Business Angels Network (EBAN) și Cornerstone Communications sunt organizatorii, promotorii și coordonatorii prgramului CEE-Released. Organizarea acestuia este realizată cu sprijinul rețelelor locale de business angels asociate la EBAN din țările unde CEE-Released va fi implementat.

EBAN este reprezentantul pan-european pentru comunitatea investitorilor în companii aflate în stadii incipiente, reunind 197 de organizații membre din 59 de țări din întreaga lume. Înființată în 1999 de un grup de investitori pionieri în Europa, în colaborare cu Comisia Europeană și EURADA, EBAN reprezintă un sector ce investeste estimativi 9,9 miliarde de euro pe an și care joacă un rol vital în viitorul Europei, în special în finanțarea IMM-urilor.