În urmă cu un deceniu, conceptul de unicorn nu exista. Mă refer în lumea startup-urilor. Adică acele companii care au ajuns să valoreze cel puțin un miliard de dolari. De atunci și până acum, ecosistemul startup-urilor tech a evoluat, iar aceste companii au ajuns să fie numele de referință pe segmentul în care activează.

Facebook

Chiar dacă nu toate lucrurile au fost roz pentru Facebook (scandalul Cambridge Analytica, faptul că hackerii au pus mâna pe datele personale a 30 de milioane de conturi), ți-ai mai putea imagina viața ta fără Facebook? Unde ai mai pune fotografiile pe care le-ai făcut bradului și cine ar mai afla unde ai plecat în concediu? Cea mai mare rețea de socializare a atins pragul de un miliard de utilizatori prin 2012, iar azi a ajuns să fie folosită, lunar, de 2,45 miliarde de persoane.

Airbnb

În 2008, trei prieteni au zis să facă un marketplace pe care să listeze camerele libere pe care le are lumea prin case, mai ales pentru cei care vor să călătorească dar nu vor musai să stea la un hotel, oferindu-le opțiunea de a avea tarife mai bune la cazare. Acum, 2 milioane de oameni/noapte stau în locuințe închiriate prin Airbnb, iar afacerea, una dintre cele de referință pentru conceptul economiei colaborative, a ajuns la o evaluare de peste 35 de miliarde de dolari, peste cea a unor lanțuri hoteliere precum Hilton sau Marriott.

Instagram

Cu armata sa de influenceri care promovează tot felul de produse și afaceri, Instagram a devenit una dintre aplicațiile pe care nu poți să nu o ai pe telefon. Iar puterea Instagram crește tot mai mult.

Slack

Oare cum vorbeam cu colegii de muncă înainte de crearea Slack, în 2013? Strategia de pune la dispoziție aplicația de chat în sistem freemium le-a permis celor de la Slack să ajungă în tot felul de companii și birouri, aplicația fiind folosită de la echipe de numai câțiva oameni, la birouri cu sute de angajați.

SpaceX și Tesla

Nu putem vorbi despre startup-uri influente fără să menționăm două dintre companiile lui Elon Musk, care schimbă lumea atât pe Pământ cât și în spațiu. Tesla a devenit cel mai bun constructor de mașini electrice și autonome, trăgând după ea și alți constructori care lucrează acum la realizarea de modele care se conduc singure cât mai sigure pentru toți participanții la trafic. SpaceX este unul dintre partenerii NASA și a ajuns la o evaluare de peste 33 de miliarde de dolari.

UiPath

Adaug pe listă și primul unicorn românesc. UiPath, startup-ul devenit primul unicorn românesc după o investiție de 153 de milioane de dolari, a cunoscut o creștere accelerată în ultima perioadă, după ce a eșuat vreme de 8 ani, conform spuselor CEO-ului, Daniel Dines. La 6 luni după ce au devenit unicorn, românii de la UiPath au primit o evaluare de 3 miliarde dolari, UiPath a înregistrat o creștere uriașă a veniturilor ce depășește 5500% în doar doi ani. La finalul lunii aprilie 2019, românii de la UiPath au primit o nouă investiție care ridică valoarea companiei la 7 miliarde de dolari.