Cercetătorii au folosit metoda pentru a prezice percepțiile leadership-ului pentru mai mult de 6.600 de figuri istorice și contemporane cunoscute și pentru a descoperi trăsăturile, conceptele și atributele pe care oamenii le asociază cel mai puternic cu liderii eficienți, potrivit BrighterSide.

„Abordările metodologice clasice pentru studierea leadershipului sunt costisitoare și lente și pot fi aplicate doar pentru relativ puțini lideri și dimensiuni ale evaluării”, explică Christopher Olivola, profesor asociat de marketing la CMU’s Tepper School of Business și coautor al studiului. „Am dezvoltat o nouă abordare metodologică care poate analiza și prezice percepțiile despre conducere într-un mod automat la o scară foarte mare pentru a estima modul în care oamenii judecă capacitatea de conducere a indivizilor menționați în cărți, știri și social media.”

Cercetătorii au început cu ideea că oamenii au o înțelegere comună a trăsăturilor asociate conducerii eficiente și că formează intuitiv judecăți cu privire la potențialul unui individ dat de a fi un lider eficient. Cheia abordării lor este că indivizii cunoscuți - discutați în texte istorice și în mass-media - care împărtășesc caracteristici similare tind să fie menționate frecvent împreună și că trăsăturile cele mai asociate cu acești indivizi - inclusiv trăsăturile utilizate pentru a ghida percepțiile conducerii. Prin urmare, analizând frecvențele cu care indivizii celebri au fost menționați împreună și au spus că au anumite trăsături, cercetătorii au descoperit reprezentări semantice ale acestor oameni și au prezis modul în care sunt percepuți în termeni de capacitate de conducere.

Folosind machine learning, date dintr-un corp mare de articole și sondaje, au construit un model care estimează care persoane și grupuri de indivizi sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a fi percepute ca lideri eficienți. Apoi au aplicat modelul la peste 6.600 de indivizi celebri - inclusiv figuri istorice și vedete contemporane - pentru a vedea care dintre aceștia au fost văzuți pe scară largă ca lideri eficienți.

Multe dintre persoanele pe care modelul le-a prezis vor fi văzute ca cei mai eficienți lideri au fost eliberatori - precum Jomo Kenyatta și Abraham Lincoln - care au lucrat pentru a elibera țări și popoare, precum și exploratori - precum Francis Drake și Kalpana Chawla. În schimb, modelul a prezis că vedetele media - în special artiștii și vedetele reality show care apar pe coperta revistelor - vor fi văzute ca fiind lipsite de calități de lider.

Pentru a testa validitatea metodei lor, cercetătorii au comparat rezultatele algoritmului lor cu răspunsurile ale 210 de participanți care au trebui să dea note cu privire la eficacitatea conducerii a 300 de indivizi. Noua metodă a prezis evaluările participanților extrem de bine, menținând o rată de precizie ridicată chiar și atunci când cercetătorii au separat participanții după sex, etnie și apartenență politică.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) și de la Universitatea din Pennsylvania (Penn), este publicat în The Leadership Quarterly.