Astfel, cloud-ul este una dintre principalele direcții de business pentru Bittnet, o companie fondată în 2007, alături de organizarea trainingurilor IT, și proiectele de infrastructură IT clasică (routing, switching, servere, virtualizare, securitate, teleprezență sau wireless). Dintre cele peste 13 milioane de lei pe care Bittnet le-a raportat în 2016, aproape un milion de lei (905.000 lei) a fost adus de zona de cloud.

Cloud-ul este segmentul care a crescut cel mai mult în 2016. Acesta și cel al securității cibernetice sunt cele mai importante pentru noi li vor avea cele mai multe investiții în perioada 2017-2020”, a declarat în cadrul unui eveniment de presă Cristian Logofătu, CFO Bittnet, fără a dezvălui, însă, valoarea la care se vor ridica aceste investiții.

”Toate sumele de care dispunem, cât și cele pe care reușim să le atragem din finanțări se duc spre acest gen de investiții strategice”, ne-a precizat acesta. În acest sens, în ceea ce privește strict segmentul de cloud, banii se vor duce către organizarea trainingurilor pentru specialiști în infrastructură cloud, în activități de marketing pentru promovarea acestor evenimente, pentru consultanță și migrare către cloud. În esență, spre educarea pieței. ”E nevoie de oameni pregătiți”, spun reprezentanții Bittnet.

De ce au hotărât să cumpere Gecad Net?

În acest sens, compania a decis achiziția Gecad Net (companie fondată de Radu Georgescu), specializată în comercializarea și implementarea aplicațiilor software, ce furnizează servicii IT integrate sau soluții de securitate IT, pentru care Bittnet va plăti circa 600.000 de euro. Fuziunea celor două companii le va oferi celor de la Bittnet ocazia de a consolida portofoliul pe zona de multicloud și de a oferi servicii mult mai specializate (de exemplu, în timp ce Bittnet cunoaște mai bine oferta Amazon Web Services, cei de la Gecad sunt mai buni pe Microsoft Azure).

”Sinergia ne va permite să consolidăm poziția de prima companie multicloud care să poată să ofere pieței o soluție neutră strict ca un răspuns la o nevoie. Avem deja un proiect în derulare în comun unde încercăm să migrăm infrastructura și aplicațiile unei companii. Sunt complementarități, direcții, valori comune pe care le-am regăsit, o echipă bună”, a spus Mihai Logofătu, director general al Bittnet.

”Am început să implementăm soluţii cloud încă din anul 2013, iar acum suntem singurul integrator multicloud care acoperă soluţiile de la cei mai mari trei furnizori la nivel global, Amazon Web Services, Microsoft Azure şi Google Cloud. Suntem într-un moment în care, la nivel global, folosirea serviciilor cloud este cel mai important trend”, au adăugat fondatorii Bittnet.

Extindere națională

Totodată, reprezentanții Bittnet vizează în acest an extinderea rețelei de birouri, în orașe precum Timișoara, Oradea, Craiova sau Iași (pe lângă cele pe care le dețin în Capitală și Cluj), și mutarea într-un nou sediu în Capitală.

”Căutăm parteneri alături de care să deschidem birouri. Este esențial să creștem capacitatea tehnico-operațională de livrare. În cursul anului trecut am avut de mai multe ori situații overbooking, în sensul că într-un sediu cu 5 săli de curs am livrat 9 traininguri în 6 orașe cu 100 de cursanți. De aceea, unul dintre proiectele importante pentru anul acesta vizează dublarea capacității prin mutarea într-un nou sediu care va dispune de 8 săli de training și 2 virtuale”, a precizat Cristian Logofătu.

În același timp, extinderea business-ului Bittnet în afara granițelor este un alt element important pentru cei doi cofondatori ai companiei, în contextul în care la nivelul lui 2016, 10% din veniturile firmei au venit din proiecte derulate în afara României.

Exporturile, 10% din businessul Bittnet

”Nu facem eforturi pentru majorarea exportului, însă el va crește datorită situației operaționale. Avem resurse și oameni bine pregătiți și oferim prețuri poate chiar și cu 70% mai mici decât companiile din afară. Iar acest lucru va genera, pe viitor, o creștere a exporturilor. Dincolo de expansiunea la nivel național este important să ieșim și mai mult în afară. Este o direcție care ne permite să reducem riscul expunerii doar pe piața națională, iar, în același timp, ne permite să abordăm o piață mult mai mare, cu clienți de multe ori mai educați, interesați să cumpere servicii de mai bună calitate”, au declarat fondatorii companiei românești de IT.

Bittnet a fost listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, în 2015, iar anul trecut, capitalizarea companiei a crescut de aproape trei ori, de la 7,7 până la 21,4 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro).