Demisia CEO-ului WhatsApp ar veni în urma unor neînțelegeri cu cei din conducerea Facebook, compania-mamă a WhatsApp, legate de teme de confidențialitatea datelor. Informația vine de la Washington Post, publicația citând surse apropiate situației.

Koum nu ar fi fost de acord cu modul în care Facebook se folosește de informațiile utilizatorilor săi, dar nici cu faptul că s-ar fi pus presiuni pentru slăbirea nivelului de criptare al datelor transmise prin WhatsApp, dar și pentru ”relaxarea” politicilor de confidențialitate practicate de platforma de mesagerie.

Jan Koum și-a anunțat decizia de a pleca printr-o postare pe Facebook, unde îl menționează și pe Brian Acton, celălalt cofondator al platformei. ”A trecut aproape un deceniu de când Brian și cu mine am pornit WhatsApp și a fost o călătorie extraordinară alături de unii dintre cei mai buni oameni”, scrie Koum, menționând că e timpul ca el să meargă mai departe.

Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a lăsat un comentariu la postarea lui Koum, spunând că apreciază foarte mult lucrurile pe care l-a învățat cofondatorul WhatsApp despre criptarea datelor și despre cum poate fi folosită pentru ”a lua puterea din mâinile sistemelor centralizate și a pune-o înapoi în mâinile oamenilor”.

Brian Acton, fostul partener al lui Koum, a părăsit compania în luna septembrie a anului trecut și în luna februarie a înființat Signal Foundation, cotizând cu 50 de milioane de dolari pentru asta. Signal este un program de mesagerie care oferă criptare puternică și promite confidențialitatea datelor. Nu se știe dacă Jan Koum i se va alătura.

Facebook a achiziționat WhatsApp în 2014, pentru suma de 19 miliarde de dolari. Serviciul nu stochează mesajele utilizatorilor, lucru care i-a adus un plus de popularitate, iar cofondatorii s-au opus mereu când a venit vorba despre transmiterea de reclame către utilizatorii săi.