Decathlon lucrează la convertirea liniei de producție de măști de snorkelling în măști de protecție pentru personalul medical. Compania lucrează cu un institut de cercetare italian din Roma pentru a realiza acest redesign al măștilor, potrivit cyclingweekly.com

Cercetătorii au proiectat un design și au imprimat 3D o nouă conexiune între ventilator și mască și astfel masca ar putea fi folosită în spitalele unde duc lipsă de echipament de protecție.

Prototipul a fost testat în spitalul Chiari și s-a dovedit a funcționa cum trebuie. Reprezentanții spitalului au fost încântați și au decis să testeze dispozitivul pe unul dintre pacienții care aveau nevoie de un ventilator. Testul a fost unul de success.

Institutul de cercetare pune la dispoziție inovația tuturor spitalelor din lume, alături de instrucțiuni complete și o demonstrație video, astfel încât profesioniștii din domeniul sănătății să poată cumpăra măști de snorkeling de la Decathlon și să le transforme în măști cu ventilatoare pentru situații de urgență.

Italienii nu sunt singurii care s-au gândit la această idee. La FabLabIasi, în cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, echipa Iris Robotics a răspuns prompt la inițiativa Gemini CAD Systems de a proiecta și produce prin printare 3D un adaptor cu cartuș filtrant prin care măștile de snorkeling pot fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care interacționează direct cu bolnavii COVID-19, potrivit ziaruldeiași.ro

Măștile sunt refolosibile, dezinfectabile, iar cartușul de filtrare poate fi înlocuit. Deocamdată proiectul se află în faza de prototip și trebuie să fie omologat. Cerințele privid proiectarea, fabricarea și introducerea pe piață a dispozitivelor medicale sunt stabilite de directiva 93/42/EEC.

între timp, ieșenii au pregătit o nouă versiune prototip pentru viziere. Ei și-au mărit stocul de imprimante 3D pentru echipa lor, dar și pentru cei care au nevoie de o imprimantă 3D în perioada asta. „Imprimantele ne vor ajuta în crearea lor și începând cu săptămâna viitoare vom putea începe să realizăm un lot mai mare de vizere cu o soluție mai optimă de ecran protector (în locul soluției plexiglas, care se găsește foarte greu pe piață)”, a declarat pentru start-up.ro Ramona Dan.

Dacă aveți nevoie de o imprimantă 3D în această perioadă sau dacă vreți să ajutați echipa Iris Robotics atunci îi puteți găsi aici.

În contextul amenințării COVID-19, asemenea echipamente individuale de protecție (EIP) și dispozitive medicale (DM) sunt esențiale pentru lucrătorii din domeniul asistenței medicale, pentru personalul de intervenție de urgență și pentru alte tipuri de personal implicat în eforturile de limitare a virusului și de evitare a răspândirii acestuia.

Directiva 93/42/CEE armonizează pe deplin normele privind proiectarea, fabricarea și introducerea pe piața Uniunii a DM și stabilesc o serie de cerințe esențiale și de cerințe generale în materie de siguranță și de performanță, pe baza unei clasificări a dispozitivelor medicale în funcție de norme specifice determinate de scopul avut în vedere al dispozitivelor.

În conformitate cu articolul 11 din Directiva 93/42/CEE, pentru a introduce dispozitive medicale pe piață producătorii trebuie să efectueze procedurile aplicabile de evaluare a conformității și, în cazul în care s-a demonstrat, prin procedura corespunzătoare, conformitatea cu cerințele esențiale, să aplice marcajul CE.

În baza unei cereri justificate în mod corespunzător, statele membre pot autoriza derogări de la procedurile de evaluare a conformității pentru introducerea pe piață și pentru punerea în funcțiune, pe teritoriul statului membru în cauză, a unor dispozitive individuale a căror utilizare este în interesul protecției sănătății.

În consecință, pentru a soluționa problema penuriei de dispozitive medicale (DM) necesare în contextul epidemiei de COVID-19, în cazul în care se intenționează introducerea pe piața UE a unor DM-uri care nu poartă marcajul CE, ANMDMR evaluează produsele și, dacă se constată că acestea sunt în conformitate cu cerințele esențiale de sănătate și de securitate stabilite de directiva, ia măsuri care să permită introducerea acestor DM-uri pe piața Uniunii pentru o perioadă limitată de timp sau pe parcursul desfășurării procedurii de evaluare a conformității.

În cazul în care ANMDMR constată că DM-urile asigură un nivel adecvat de sănătate și de securitate în conformitate cu cerințele esențiale stabilite în Directiva 93/42/CEE, chiar dacă procedurile de evaluare a conformității, inclusiv aplicarea marcajului CE, nu au fost integral finalizate în conformitate cu normele armonizate, poate autoriza punerea la dispoziție a acestor produse pe piața Uniunii pentru o perioadă limitată de timp și pe parcursul desfășurării procedurilor necesare, cu condiția să se asigure că aceste produse sunt disponibile numai lucrătorilor din domeniul asistenței medicale, pe durata actualei crize sanitare, și nu intră în canalele de distribuție obișnuite și nu sunt puse la dispoziția altor utilizatori.