Conform „The Times of Israel”, aplicația numită Hamagen, care este disponibilă pentru Android și iPhone, monitorizează localizarea cetățenilor și apoi compară aceasta cu traseele știute ale celor infectați cu Sars-Cov2 în ultimele 14 zile.

Ministerul Sănătății din Israel a lansat aplicația duminică pentru a preveni extinderea cazurilor de Covid-19 pe teritoriul statului, numărul de cazuri trecând deja de 1.000. Utilizatorii aplicației pot să știe, dacă-și dau localizarea permanentă, dacă au trecut sau dacă locuiesc lângă cineva diagnosticat cu virusul. Practic, astfel verifici dacă trebuie să te duci la test sau nu. Hamagen înseamnă The Shield (Scutul) oferă date pentru ultimele 14 zile.

Anterior acestui moment, Israelul a publicat lista cu toți pacienții infectați cu virusul Sars-Cov2, dar și locurile unde au fost aceștia. De altfel, strategia Israelului a fost să verifice cu atenție fiecare infectat cu Covid-19 pentru a afla exact pe unde au fost. Cu toate acestea, numărul cazurilor a crescut și au venit cu o soluție tehnologică.

Dacă aplicația găsește un traseu comun cu al unei persoane infectate, notifică utilizatorul. Acolo oamenii se pot înregistra pentru autoizolare. Conform Ministerului Sănătății, datele de localizare sunt stocate în smartphone și nu sunt monitorizate ulterior de către autorități.

Aplicația vine ca o completare la o măsură controversată luată de Shin Bet, Agenția de Securitate a Israelului, prin care poate urmări toate mișcările și localizarea utilizatorilor de smartphone pentru a trimite mesaje automate.