Pe măsură ce distanțarea socială devine tot mai urgentă, oamenii evită să iasă din casă, iar spitalele și clinicile sunt cu atât mai mult ocolite. Cadrele medicale, de asemenea, își doresc să se protejeze pe cât posibil.

Însă ce facem cu problemele de sănătate curente? Nu sunt puse pe pauză din cauza virusului, iar nevoia de a consulta un medic rămâne prezentă pentru mulți dintre noi. Telemedicina oferă o soluție importantă, astfel oamenii pot discuta online cu un doctor de familie sau un medic de specialitate. Un studiu realizat de American Medical Association în SUA, arată că 70% din vizitele medicale sunt informaționale, în timp ce doar pentru 30% din vizite este nevoie de o consultație fizică. Astfel, pentru o parte semnificativă din întrebările medicale se poate evita deplasarea la o clinică.

Un startup românesc din domeniul medtech oferă o soluție: prin aplicația Medic Chat se pot obține sfaturi medicale online de la doctori verificați cu drept de practică.

”Credem că în perioade de criză e vital să rămânem uniți și să contribuim fiecare cu expertiza lui. Cel mai bun mod în care noi putem ajuta este să oferim acces gratuit persoanelor de peste 50 de ani, pentru care recomandarea de a nu părăsi domiciliul este cu atât mai importantă”, declară Emilian Rădoi, fondator Medic Chat.

Gratuitatea poate fi accesată pe www.medic.chat prin codul de discount IZOLARE50 și este valabilă până pe 6 aprilie, pentru întrebări adresate de către sau pentru persoane peste 50 de ani.

Serviciul funcționează pe bază de întrebare-răspuns text, iar doctorii răspund în mai puțin de 24 de ore. Pentru fiecare doctor sunt prezentate informații profesionale precum studii, experiență, dar și calificative din partea altor utilizatori. Discuțiile prin intermediul aplicației sunt confidențiale, cunoscute doar de către utilizator și medic.

În acest moment pe platformă sunt disponibili 100+ de medici din 27 de specialități, printre care: Medicină de familie, Ginecologie, Dermatologie, Cardiologie, Urologie, ORL, Pediatrie.

”Observăm o creștere semnificativă a cererii din cauza izolării, așadar am reușit aproape să dublăm numărul cadrelor medicale în ultima lună”, anunță Emilian.

În prezent, aplicația este folosită pentru sfaturi medicale personalizate, interpretarea analizelor medicale, o a doua opinie, îndrumarea pașilor următori într-o problemă de sănătate sau informații despre teste și proceduri medicale.

Un alt aspect interesant este sporirea întrebărilor venite din afara țării, în parte de la români din diaspora, dar și de la străini, majoritatea doctorilor de pe platformă fiind comfortabili cu a răspune în limba engleză. Fondatorii iau în considerare tot mai mult extinderea startup-ului la nivel internațional.

Medic Chat a fost înființat în urmă cu trei ani, de către doi absolvenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare din București, care după ce și-au continuat studiile în UK, au revenit în țară pentru a lansa acest start-up. Ideea e apărut dintr-o problemă personală: căutau soluții online pentru a obține o a doua opinie medicală. Neexistând încă o astfel de aplicație în România, au ales să o construiască.