Clinicile Dentare Dr.Leahu au rămas deschise în permanență pentru urgențe în această perioadă, în cele 6 orașe în care își desfășoară activitatea – în București (Caramfil și Academia Spațială Dr.Leahu), Pitești, Timișoara, Turda, Oradea și Constanța. O echipă totală de 113 persoane (o treime din întregul personal), din care 65 personal medical le-au fost alături celor 6000 de pacienți care au sunat pentru asistență medicală de urgență, sfaturi medicale și rețete.

Citește despre impactul situației actuale, dar și despre cum au mers mai departe Clinicile Dr. Leahu în acest articol din campania „Mergem Mai Departe”

1421 de persoane au primit tratamente de urgență, fiind executate preponderent consultații de urgență, radiografii dentare, tratamente pentru traumatism și abces dentar, drenaje endodontice, extracții, tratamente ale necrozei/cangrenei. Cele mai multe tratamente le-au fost aplicate pacienților din București (60%), Pitești (13%) și Constanța (12%).

„Experiența din această perioadă în care am interacționat cu atâtea mii de persoane și ne-am tratat pacienții urmând un protocol extrem de strict, aplicat ca pentru cel mai rău scenariu, ne face să considerăm că suntem pregătiți pentru a le fi alături pacienților și pentru probleme complexe a căror amânare ar provoca complicații și o deteriorare a stării de sănătate. Ceea ce ne dorim este un plan de reglementări și măsuri fezabile pentru a reveni la normal în industria noastră și pentru a continua să stăm lângă pacienți în momente de dificultate, pentru orice problemă stomatologică. Mediul privat a fost pregătit întotdeauna pentru a lupta cu virusuri și bacterii diverse, iar în contextul actual, prin aplicarea unor măsuri specifice și suplimentare, considerăm că putem redeveni activi în misiunea față de pacienți, aceea de a le oferi sănătate reală. Vom trăi mult timp de acum încolo cu acest virus, de aceea, acum este momentul pentru stabilizarea unui standard de interacțiune cu pacienții și de conformitate. Suntem deschişi la dialogul cu autorităţile pentru a împărtăși din expertiza noastră”, adaugă Ionuț Leahu.

Ce măsuri pot fi luate în stomatologie?

Protejarea pacienților și a personalului medical

Sunt absolut necesare pauzele între programări astfel încât pacienții să nu se întâlnească în sala de așteptare și să aibă loc decontaminarea atmosferei și toate suprafețele, înainte de a trata următorul pacient.

Curățarea și dezinfectarea manuală a tuturor suprafețelor

Trebuie să se aplice o listă strictă de control pentru a nu uita o anumită suprafață. Virusul fiind sensibil la săpun, detergenți, etanol, aldehide, majoritatea dezinfectanților de suprafață utilizați în mod obișnuit vor fi eficienți. Trebuie respectate instrucțiunile de utilizare a produsului folosit.

Sterilizarea aerului și suprafețelor

În prezent, din ce a fost experimentat, singura metodă de decontaminare sau chiar de sterilizare a aerului și suprafețelor (inclusiv podelele), este iradierea directă cu lumină UV. Luând în considerare că o pondere mare dintre pacienții pozitivi cu SARS-CoV-2 nu au niciun simptom sau sunt foarte discreți, iar pacienții simptomatici sunt infecțioși cu câteva zile înainte de debutul simptomelor și pot fi suficient de mult timp după dispariția lor, toți pacienții trebuie considerați ca potențial infecțioși. Acesta este motivul pentru care este nevoie de triajul pacienților și de purtarea măștii în sala de așteptare atât de către pacienți, cât și de către personalul de la recepție.

Studiile arată că 0,5% peroxid de hidrogen (H2O2) timp de un minut este eficient în uciderea virusului. Prin urmare, se poate recomanda clătirea gurii cu soluție de 1% H2O2 timp de un minut înainte de începerea unei proceduri stomatologice.