UPDATE 8 aprilie: După ce modelul Mk4 nu a înregistrat rezultatele necesare pentru a-i ajuta pe bolnavii de Covid-19 și nu a intrat în producție, Călin Brandabur a venit cu versiunea 5 a proprotipului. ”Am luat în calcul toate sugestiile primite de la foarte multa lume și acum ansamblul robot este o combinație de manufactură tradițională, routare CNC, debitare laser, îndoiri abkant și 3D printing. Ăsta sper că va fi câștigător”, spune Călin într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 31 martie: Modelul Mk4 (prototipul versiune 4) este gata și a intrat în producție, anunță Călin Brandabur. Călin oferă într-un comentariu și o serie de informații suplimentare:

”Monitorizăm presiunea cu 2 senzori, unul de referință unul la intrarea în masca/tubulatură intubare și compensăm kinematica în funcție de curbă de referință ideală setată de doctor pentru presiune maximă/unitate de timp și frecvența respirației. Zic compensare în timp real adică dacă suntem peste valoarea ideală scădem viteză de "pompare" iar dacă suntem sub o creștem.

Pentru saturația O2 avem un pulsoximetru conectat în sistem pentru măsurători în timp real și alertare în caz de valori minime. Din păcate aici asistentul/doctorul va trebui să intervină deoarece nu am găsit vâlve de oxigen proporționale pe care să le putem controla noi. Momentan.”


UPDATE 30 martie: În urmă cu câteva ore, echipa VentilaTM a anunțat că a realizat cu succes un prim test de funcționare al ventilatorului. A fost cea de-a patra încercare a echipei de a găsi prototipul funcțional începând cu data de 25 martie, când la primul test device-ul nu a funcționat conform cu nevoile exprimate de medici.


Proiectul a fost inițiat de Radu Ticiu, iar o echipă de proiectare formată din specialiști de la Symme3D, condusă de Călin Brandabur (startup-ul timișorean a creat încă de acum 3 ani o bioimprimantă 3D prin care se poate imprima țesut viu), a proiectat și actualmente prototipează o primă versiune de ventilator, urmând să o testeze alături de medicii de la Centrul "Pius Branzeu" al UMFT prin metode de spirometrie dar și pe animale din biobaza centrului.

”Suntem aproape gata cu prototipul și intră în studiile urgentate de spirometrie și en-vivo pe porci (fără sacrificare)”, ne-a precizat Călin Brandabur, fondatorul startup-ului timișorean Symme3D.

Potrivit lui Călin, echipa încă lucrează la realizarea celei mai bune variante de ventilator. ”Brațele nu sunt gata. Am fost întârziați de lipsa senzorilor de oxigen și CO2, am "hackat" un pulsoximetrul pentru a lua datele în timp real de pe el și a le integra în sistemul de monitorizare software a parametrilor vitali”.

Călin precizează că software-ul este un serial to socket bridge cu un progressive web app, fiind accesibil de pe orice telefon, tabletă, PC/MAC fără instalare, prin WIFI. ”De asemenea, poate fi conectat automat în camera de gardă pentru monitorizarea mai multor pacienți simultan, cu alarme în depășirea limitelor parametrilor vitali și eventuale probleme mecanice. Este făcut cu simț de răspundere și cât mai apropiat de ventilatoarele din piață”.

Fondatorul Symme3D precizează că prețul de producție al dispozitivului nu va depăși 200 euro, ”și le vom oferi gratuit cu ajutorul mai multor fundații printre care eMAG, BMW multe altele (lista e foarte lungă) spitalelor din România și nu numai”.

Călin Brandabur ține să menționeze faptul că prototipul la care lucrează nu este un ventilator pentru asistarea respirației în adevăratul sens al cuvântului, ci este un robot de automatizare ventilare prin AmbuBag (baloane resuscitare).

”Senzoristica și software-ul îl aduc foarte aproape de capabilitățile unui ventilator clasic. Am decis să mergem pe calea aceasta pentru a facilita autorizarea mai rapidă. Practic noi nu atingem pacientul cu dispozitivul neomologat medical, AmbuBag-ul (balonul resuscitare) este deja un dispozitiv omologat medical, și pe acela îl folosim monitorizând toți parametrii vitali ai pacientului, presiune, saturație, frecvență, volum”.

Călin precizează faptul că, în acest moment sunt peste 150 de producători înscriși cu peste 300 de imprimante 3D care așteaptă undă verde pentru începerea producției. Totodată, BMW Germania a luat legătura cu inițiatorii proiectului VentilaTM și a oferit să achiziționeze piesele electronice pentru cateva sute de roboți, iar conducerea eMAG s-a oferit să suporte integral producția. În același timp, BASF sponsorizeaza filamentul.

Inițiatorii VentilaTM adaugă și faptul că piesele pot fi realizate și prin așchiere - frezarea CNC (procedeul invers al printării 3D) -, adică dintr-un bloc mai mare de material se taie (așchiază) pentru realizarea pieselor. Deja în acest moment este realizat un prim prototip prin frezare CNC de către firma Lucemelin SRL din Timișoara, iar după cum ne spune Călin, pe listă se află și alte firme de profil care așteaptă să pornească producția pentru realizarea pieselor necesare.

Dacă dispuneți de o imprimantă 3D sau de un aparat pentru frezare CNC, puteți să le dați de veste celor din echipa VentilaTM aici.

Până în prezent, în Timișoara, echipa din spatele VentilateTM a realizat o zona de separare de fluxuri și decontaminare pentru personalul medical care intră și iasă din porțiunea de îngrijire a bolnavilor a secției AȚI a departamentului de Ortopedie a Spitalului Județean, cablare rapidă pentru instalarea unui Sistem de Monitorizare Centralizată a pacienților în aceeași secție.

Principalul proiect este cel de realizarea a unui sistem open source de ventilare mecanică a pacienților cu forme grave pulmonare ale COVID 19.

”Pe de altă parte, și aici o parte importantă va fi reprezentată de implicarea voastră, echipa VentilaTM desfășoară, printre altele, următoarele activități: mapează capacitatea de realizare de subansamble în regim distribuit în comunitățile de makers și cu ajutorul posesorilor de echipamente din domeniul tehnologiilor 3D aditive și substractive, evaluează sursele potențiale de aprovizionare cu componente electronice, electrice și pneumatice, dezvoltă conceptul de asamblare generală, dezvoltă manualul tehnic și materialele de training pentru personalul medical”, spunea anterior Radu Ticiu.

VentilaTM până acum:

- primele date de la pulsoximetru (garbled)

- decodarea datelor

- senzor de presiune respirație naturală

- respirație asistată

- respirație naturală 4 cicluri

- echilibru detectat

- curbele ideale de presiuni, volum, saturație o2 - sursa:

UPDATE: au început să vină primele date de la medici:

”TLC-ul aici arată în general bine, însă, pentru fine tuning am marcat zonele care arată puțin ciudat. Primul lucru pe care l-am observat este că VT (Tidal Volume/Volumul Curent) ar trebui să fie mai stabil, ideal ar trebui să rămână în limitele zonei galbene. Este foarte important să fie stabil, pentru că cele mai întâlnite leziuni din timpul ventilarii mecanice apar datorită unui VT care fluctuează. Așa ajungem la ARDS in cazul unora dintre pacienți. În cazul pacienților care suferă deja de inflamație sau trauma, cum sunt cei afectați de COVID-19, este foarte important că VT să nu fie mai mic. Volumul expirator (ERV) este ok”, afirmă un medic de la Spitalul Clinic Colțea București.