Actualizare 15 mai: A apărut modelul de declarație pe proprie răspundere care trebuie completat pentru ieșirea din localitate de pe 15 mai începând. Îl poți vedea și descărca de mai jos.

Linkul pentru descărcare este aici.

Actualizare 28 martie: Creatorii carantina.me, probabil singurul site cu adevărat sigur destinat generării de declarații pe proprie răspundere, au pus codul la dispoziția autorităților, iar aplicația a fost implementată într-un formular oficial al STS.

Formularul generează și semnătură pentru declarația pe proprie răspundere și poate fi completat aici.

Actualizare 27 martie: Departamentul pentru Situații de Urgență a pus la dispoziția tuturor o formă de declarație pe proprie răspundere care poate fi completată online.

Ea este accesibilă pe site-ul stirioficiale.ro, aici.

Declarația este un PDF editabil, iar acum nu mai prevede date precum CNP-ul sau seria și numărul buletinului. După completare, utilizatorii o pot descărca direct.

---

Update: Site-ul carantina.me s-a închis.

Actualizare: Au fost publicate noi modele de declarație. Le poți descărca de aici.

Actualizare 26 martie:

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă cetățenilor care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităților, întrucât pot divulga date personale unor necunoscuți.

Ca măsură de precauție, Bitdefender a marcat drept tentative de înșelăciune informatică (phishing) șase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente.

Declarația pe proprie răspundere conține date personale sensibile ale cetățenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria și numărul actului de identitate.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile și pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informații să fie colectate de către persoane neautorizate și eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conțin și intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci și perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Recomandarea pentru cei care sunt nevoiți să compleze declarații pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului pe durata pandemiei este să le descarce numai de pe site-ul oficial https://www.mai.gov.ro/

Cea de-a treia ordonanță militară adoptată în România din cauza pandemiei de coronavirus îi obligă pe toți cetățenii să completeze declarații pe proprie răspundere în cazul în care părăsesc domiciliul pentru cumpărături, consult medical, activități fizice, donare de sânge sau plimbarea animalelor de companie.


Pentru a printa declarația pe propria răspundere o poți descărca oficial de aici sau o poți completa de mână.


Știrea Inițială:

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că declarația pe proprie răspundere va putea fi prezentată și în format digital, iar startupul românesc Binovate a realizat rapid un site care poate fi folosit pentru generarea unui astfel de document - Carantina.me.

”Acest website generează formularul pe care trebuie să-l completeze românii pentru a putea ieși din casă conform Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Formularul generat poate fi exportat in format PDF sau printat”, se arată pe site.

Utilizatorii vor trebui să-și completeze datele din cartea de identitate, să specifice motivul pentru care doresc să se deplaseze și pot genera o semnătură simplă pe care să o încarce pe site. Site-ul menționează că datele completate nu sunt colectate în niciun fel, respectând intimitatea utilizatorilor. Pentru cei îngrijorați de colectarea datelor, aceștia își pot închide conexiunea la Internet după ce au accesat site-ul și înainte de a începe să completeze datele - dovada că site-ul nu transmite informațiile mai departe și că totul este generat local este faptul că tot procesul poate fi parcurs offline imediat după accesarea site-ului.

Companiile care vor să genereze adeverințe pentru angajații lor pot face asta de pe același site, de la secțiunea Angajator”.

Startupul Binovate oferă servicii de consultanță în business, implementare de soluții software și analiza datelor.