Respondenții preconizează că veniturile vor scădea, dar nu foarte mult în următoarele 12 luni, comparativ cu ce s-a prevăzut anterior, o recuperare în formă de „U” și întârzieri mai scurte în strategiile de exit ale fondurilor.

Realizat în luna decembrie 2020, sondajul a vizat respondenți ce provin din peisajul de Private Equity și Private Debt, în principal din Europa, cât și din Asia, America de Nord și America de Sud. Studiul este o continuare a sondajul Mazars din iunie 2020 pe aceeași temă.

Stéphane Pithois, Global Head of M&A, Mazars, menționează: „A doua ediție a sondajului nostru confirmă și reîntărește sentimentul de optimism pentru care este recunoscută comunitatea de Private Equity. Într-un mediu incert, investitorii s-au dovedit rezistenți și caută noi oportunități în perioada următoare, în timp ce se acomodează cu noile condiții de lucru. Dacă mediul politic rămâne stabil și capitalul continuă să fie pus la dispoziție, atunci ne putem aștepta ca investitorii de Private Equity să rămână în căutare de oportunități.”

9 din 10 respondenți caută oportunități de investiții

Aproximativ 91% dintre respondenți afirmă că sunt „foarte deschiși să găsească oportunități noi” fiind în căutare de platforme noi de investiții, cât și de oportunități de scalare a investițiilor existente (achiziții de tip “bolt-on”). Acest procentaj se poate compara cu cel de 74% din iunie.

„Experiența noastră din anul 2020 a arătat faptul că investitorii de Private Equity au fost primii care s-au mobilizat după perioada de lockdown și au reluat tranzacțiile, depășind astfel dificultățile cauzate de restricțiile în vigoare. Acesta a fost un avantaj, confirmat și de statisticile M&A, care arată un an foarte bun pentru Private Equity, spre deosebire de cumpărătorii corporativi. În companiile pe care le-am analizat pentru clienții noștri (Private Equity și corporative), veniturile au revenit puternic după perioada de lockdown, sporind încrederea că 2020 ar putea să nu fie un an atât de dificil până la urmă.”, a menționat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România (foto sus).

La întrebarea: „Ce anume descrie cel mai bine strategia dvs. pentru fonduri pe următoarele 12 luni?”, 39% dintre respondenți au răspuns că „se concentrează pe crearea de noi oportunități de platformă”.

Acest procentaj este cu 19 puncte mai mare decât constatările din luna iunie. În ceea ce privește numărul de fonduri care afirmă că se vor concentra asupra gestionării riscurilor din portofoliile existente, acesta se ridică la doar 10% în decembrie 2020, comparativ cu 24% în iunie 2020.

„Spre sfârșitul anului 2020, a existat o grabă de a intra pe piața M&A, confirmată de statisticile Mergermarket Global, care arată că T4 2020 a fost unul dintre cele mai bune trimestre din punctul de vedere al valorii M&A, din istoria recentă. În ansamblu, piața globală M&A a scăzut cu 6,6% față de anul 2019, în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, Europa înregistrând o creștere de 5,6%. Vedem un optimism precaut pentru 2021, cu o competiție în creștere pentru companii țintă de calitate.”, a menționat Adrian Mihalcea, Manager, Financial Advisory, Mazars România.

Veniturile vor scădea, dar într-o măsură mai mică

În ciuda așteptărilor că veniturile vor scădea în următoarele 12 luni, respondenții consideră acest declin ca fiind mai puțin grav decât a fost raportat anterior. Aproape 30% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a veniturilor între 11% - 25%, comparativ cu 50% dintre respondenții sondajului din iunie 2020.

În plus, 40% dintre respondenți spun că se așteaptă la o scădere a veniturilor între 0% - 10%, comparativ cu 17% dintre respondenții primului sondaj.

În general, respondenții sunt mult mai optimiști în privința pieței decât erau în luna iunie: doar 4% dintre respondenți raportează un nivel de optimism de 3 sau mai mic, conform criteriilor din sondaj, comparativ cu 29% anterior. În mod similar, 15% dintre respondenți raportează un nivel de optimism de peste 8, față de doar 5% în iunie.

Conform celor mai recente constatări, există mai multe oportunități neperformante pe piață. Aproximativ 70% dintre respondenții sondajului declară că le văd, iar dintre aceștia 41% spun că sunt de interes, iar 29% spun că nu sunt de interes. Acest lucru se compară cu procentul de 54% dintre respondenții din iunie care spuneau că întâlniseră unele oportunități dificile.

Majoritatea se așteaptă la o recuperare în formă de „U”

În timp ce majoritatea respondenților (63%) încă anticipează o recuperare în formă de „U” (comparativ cu 82% în iunie), numărul respondenților care așteaptă o recuperare în formă de „V” a crescut semnificativ de la 10% la 27%. Această creștere a nivelului de optimism poate fi rezultatul vaccinărilor care au început în primul trimestru al anului 2021, alături de măsurile guvernamentale de sprijinire a întreprinderilor luate în același timp.

Cel mai des întâlnit „celălalt” răspuns în afară de recuperarea în formă de „U” sau „V” a fost recuperarea în formă de „K”, care are loc atunci când diferite părți ale economiei se recuperează la rate diferite în urma unei recesiuni.

Investitorii sunt puțin mai confortabili lucrând de acasă acum decât erau în iunie; 89% dintre investitori spun că este posibil să încheie tranzacții de la distanță, comparativ cu 88% din sondajul anterior. Peste o treime (37%) dintre respondenți consideră că finalizarea tranzacțiilor de acasă este „business as usual”, ceea ce este cu 23 de puncte mai mare decât concluziile din iunie. Doar 11% spun că „nu este posibil” să încheiem tranzacții de acasă, ceea ce este cu 1 punct mai mic decât în iunie.

Puțin mai mult de jumătate dintre respondenți (51%) se așteaptă la o întârziere în strategia de exit privind fondurile în următoarele 6 - 12 luni, chiar și mai mult. Acest procentaj este cu 28 de puncte mai redus decât în iunie, atunci când 79% dintre respondenți au spus că momentele lor preconizate de exit aveau să fie întârziate. Acest lucru indică în continuare un nivel crescut de optimism apărut în a doua jumătate a anului 2020.

Guvernele au răspuns bine, spun majoritatea investitorilor

Majoritatea (65%) consideră că guvernul lor a răspuns bine provocărilor întâlnite (comparativ cu 51% în iunie). Însă, o proporție semnificativă (20%) consideră că este încă prea devreme pentru a spune (comparativ cu 31% în iunie). Procentajul participanților care consideră că guvernul lor nu a răspuns bine a scăzut de la 20% la 15% în ultimul sondaj.

Mazars-COVID-19 and the World of PE-2nd Edition by start-up.ro on Scribd