Cristian ne-a spus că investițiile de venture capital au scăzut cu 52% în august 2022 față de august 2021 și cu 10% de la lună la lună în acest an.

Astfel, din punctul său de vedere, cele mai afectate au fost investițiile de late stage (-65%), cele de early stage înregistrând un minus de 35%.

”În aceste condiții, se poate spune fără teamă de a greși că investitorii preferă să stea în expectativă până piață își va găsi un nou echilibru”, comentează Cristian Munteanu.

”Fondul nostru a continuat să fie cel mai activ investitor din România, cu trei investiții noi anul acesta (Ogre, Profluo și OxidOS), plus alte câteva investiții de tip follow-on, în companii din portofoliul existent”, menționează reprezentantul Early Game Ventures.

În ceea ce privește finalul anului în curs din perspectiva fondurilor de venture capital, oficialul EGV consideră că tendința de scădere a numărului și a volumului investițiilor de VC se va menține anul acesta, poate chiar se va accentua spre final de an, pe măsură ce efectele inflației și ale recesiunii economice se vor manifestă în piață.

”Ne așteptăm că pipeline-ul nostru să se aglomereze, asta și pentru că suntem unii dintre puținii investitori care încă au disponibilitatea de a face investiții”, mai spune Munteanu.

În viziunea să, începutul noului an nu va aduce schimbări de trend.

”Cel mai probabil, 2023 va debuta timid, cu puțini investitori activi, puține runde noi de investiții și poate câteva runde de tip follow on. Aș spune că șanse mai ridicate de a primi investiții vor avea startup-urile cu modele de business contra-ciclice și cele deep-tech”, concluzionează Cristian Munteanu, Early Game Ventures.

EGV este unul dintre cele mai activi investitori în startup-uri de tehnologie din România. Cu o strategie generalistă, EGV investește în companii de tehnologie cu fondatori dedicați startup-ului lor și care adresează piețe globale. Printre domeniile de interes ale fondului se numără aplicații de AI, fintech, cybersecurity, enterprise software, agritech, edtech, proptech, consumer apps.

În cei trei ani de activitate de investiții, EGV a construit un portofoliu de 26 de companii. Doar la nivelul anului trecut, EGV a făcut șapte noi investiții: MeetGeek AI (servicii de speech to text), Licenseware (serviciu enterprise level de management al licențelor software), FameUp (platforma care pune în contact micro-influenceri cu brand-uri), Vatis Tech (tehnologie de speech to text), Kinderpedia (platforma de educație), Brand Minds (platforma de evenimente și content de business), BonApp (aplicație de economie circulară).

În acest an, Early Game Venture a a condus runde de investiții în startup-uri precum OxidOS (un startup românesc deep-tech pentru industria auto), Extasy (o platformă ce oferă experiențe pentru timp liber și care este lansată de Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD, și Sveatoslav Veaceslav Vizitiu, cofondator al platformei de sănătate pentru copii şi părinţi, Wello), Profluo (startup care construiește tehnologie bazată pe machine learning pentru automatizarea procesării de documente contabil), Ogre AI (un startup axat pe dată science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic), și a participat în runde follow-on pentru o serie de alte startup-uri pe care le avea deja în portofoliu.

Detalii despre investițiile Early Game Ventures găsiți aici.