Colegii noștri de la Future Banking au vizitat la Pristina, în Kosovo, ProEnergy, un parc fotovoltaic integral dezvoltat, deținut și operat de grupul ProCredit. Iată de ce este nevoie de el și care e contextul macro, când vine vorba despre energia verde din estul Europei, inclusiv în România.

Aflați mai multe detalii despre cum ajută bankingul energia verde pe Future Banking.

Odată cu acest parc fotovoltaic de 3 MWp, care a costat în jur de 2,5 milioane de euro, producția anuală preconizată a parcului solar va fi de 3.711 MWh și va putea alimenta până la 450 de gospodării, cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh.

În plus, parcul ProEnergy este în curs de a obține certificări Gold Standard, primele emise în Kosovo, iar energia curată pe care o produce va ajuta pe viitor la compensarea în mod semnificativ a emisiilor Scope 1 și Scope 2 la nivelul grupului. Acestea atestă faptul că parcul îndeplinește criteriile de sustenabilitate în ceea ce privește producția de energie regenerabilă și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Parcul fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deținut de un grup bancar, fiind dezvoltat și implementat ca un proiect comun între banca ProCredit din Kosovo și ProCredit Holding.

Aflați mai multe detalii despre cum ajută bankingul energia verde pe Future Banking.

Peste tot în lume există urgența tranziției energetice, având în vedere că decarbonizarea este unul dintre cele mai „fierbinți” subiecte de pe agenda globală în acest moment. Decarbonizarea este procesul prin care sunt reduse emisiile de carbon în atmosferă, iar acest lucru se poate realiza, în principal, prin eliminarea combustibililor fosili din proces de producere a energiei.

Uniunea Europeană este în avangarda acestor politici. Ca dovadă, în 2022, 40% din electricitate a provenit din surse regenerabile, în timp ce combustibilii fosili au totalizat 38,6% și energia nucleară peste 20%. Gazul este principalul combustibil fosil folosit pentru a genera electricitate (19,6%), în timp ce cărbunii au ajuns la 15,8%. Asta vrea să facă și Kosovo acum, să meargă pe acest drum pentru o tranziție energetică eficientă.