Scopul acestui proiect este de a desfășura teste la scară largă, implementând o serie de aplicații inovatoare (studii de caz) având la bază rețeaua 5G, bazate pe diferite tehnologii precum cobots, metaverse, massive twining, internet of senses, și care să acopere trei domenii relevante ale ecosistemelor urbane din Europa precum - 1. infrastructură, transport, securitate și protecție; 2. e-Sănătate și situații de urgență; 3. Cultură, turism și divertisment, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și de a da startul tranziției spre o nouă generație de rețele mobile.

În România se vor implementa 2 studii de caz din totalul de 13 realizate în cadrul proiectului și vor fi realizate in două zone importante din Iași cu sprijinul Universității Tehnice Gheorghe Asachi. Unul se referă la Smart Crowd Monitoring, al doilea la Smart Traffic Management.

Am discutat cu Ana Ciobanu, Startups Programs Manager la Orange Fab și cu Răzvan Mihai, IoT Architecture & Services Engineer pentru a descoperi care sunt avantajele pentru startup-uri.

Acestea pot primi o finanțare nerambursabilă de 200.000 de euro sau de 300.000 de euro.

Toate detaliile proiectului pe scurt:

Ce este TrialsNet?

„TrialsNet a fost dezvoltat din nevoia de a îmbunătăți partea de smart city, viața cetățenilor. E un proiect finanțat prin Horizon Europe și sprijină experimentarea pe scară largă. Scopul proiectului este de a face aceste experimentări pe rețeaua 5G cu scopul de a merge spre 6G și aceste tehnologii să fie mai sustenabile”, explică Ana Ciobanu.

Practic, un asemenea proiect este finanțat de Uniunea Europeană și la el participă mai multe companii din toată lumea. Ele testează pe rețele moderne tot felul de aplicații. Proiectul e implementat în România, Italia, Grecia, Spania și Belgia.

Studiile de caz din proiect acoperă domenii precum infrastructura, transportul, securitatea, situații de urgență, sănătate, turism, divertisment și cultură.

Studii de caz implementate în România

Răzvan Mihai este unul dintre cei care lucrează la implementarea studiilor de caz din România. Unele chiar au pornit în fază pilot, precum este cel cu Universiatatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

„Vorbim de două use case-uri de infrastructură, transport și siguranță care se folosesc de infrastructura pe care am construit-o la Iași în laboraturl nostru 5G. Unul dintre use case-uri este în zona intersecției Podu Roș din Iași, cea mai aglomerată și periculoasă de acolo, și ne concentrăm pe sporirea siguranței în trafic cu ajutorul tehnologiei 5G. Iar beneficiarul ulterior poate fi Primăria Municipiului Iași, care va vedea în timp real ce se întâmplă în intersecție”, explică Răzvan Mihai.

În acest scenariu, Orange asigură conectivitatea și echipamentele care transmit date. Ei se uită la camerele instalate pe stâlpii de semaforizare și creează un model digital al intersecției. De asemenea, se uită la optimizarea fluxurilor de trafic.

Și toate aceste camere sunt conectate la un router 5G, care duce mai departe fluxurile video spre un laborator de procesare în Iași unde datele sunt anonimizate, pentru ca apoi să fie antrenați algoritmii de urmărire și inteligență artificială.

În acest proiect, Universitatea Gheorghe Asachi e unul dintre cei 22 de parteneri care vor să îmbunătățească aplicațiile în următorii 5 ani. Pentru că scopul acestor proiecte e să ia exemple de tehnologii și să le găsească aplicabilitate practică.

Oportunitatea pentru startup-uri

Pe 16 octombrie s-a deschis primul apel către organizații terțe care pot depune aplicații pentru a îmbuntătăți și dezvolta soluții. Practic, startup-urile care au tehnologii asemănătoare, pot testa, pot găsi aplicabilitate practică și se pot folosi de resurse solide de tehnologie.

„Căutăm startup-uri, IMM-uri, centre de cercetare sau universități. Domeniile din care trebuie să vină sunt infrastructură, transport, securitate, protecție, cultură, turism și divertisment. Proiectul este complex și venim în sprijinul organizațiilor. Până pe 10 decembrie organizațiile pot depune un formular de verificare a fezabilității ideilor, ca să nu muncească direct la aplicație”, spune Ana Ciobanu.

Aplicația pentru participare și potențială finanțare se poate depune până pe 19 ianuarie.

Se caută startup-uri destul de avansate, care să complimenteze studiile de caz.

„Ne interesează să vedem aplicații care reușesc să streseze rețelele 5G pe care le avem în momentul acesta, astfel încât să vedem ce impact au în rețea și cum putem îmbunătăți viitoarele rețele 6G. Vorbim de aplicații care implică un număr mare de device-uri și utilizatori, care au nevoie de o bandă foarte largă și aplicații critice în zona de securitate publică”, explică Răzvan Mihai.

Startup-urile vor avea acces la rețeaua 5G Orange, la facilități de procesare în serverele din laboratorul 5G, care sunt legate direct la rețea pentru latență scăzută. De asemenea, există și o suită de unelte de monitorizare, dar și acce sla echpamente cum ar fi camere, routere, plăci de experimentare.

Finanțarea 100% nerambursabilă

Finanțarea din acest program este 100% nerambursabilă și acoperă costuri necesare pentru dezvoltarea aplicației.

„Sunt eligibile costuri cu transportul și diferite costuri indirecte. Dincolo de acest lucru e un sprijin pe care-l oferim noi”, explică Ana Ciobanu.