Studiul expune schimbările majore în preferințele investiționale ale românilor, și subliniază că, deși 1 din 2 respondenți percep riscuri financiare mai mari datorate noului context geopolitic și economic, există o deschidere mai mare față de investiții în fonduri de investiții pentru direcționarea surplusului de bani (+7% față de 2018). Cercetarea este la a treia ediție și a fost realizată de Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România și companie membră Erste Group, împreună cu compania de cercetări de marketing D&D Research.

Crește interesul românilor pentru soluții de investiții mai sofisticate

Studiul subliniază că românii aleg să migreze către produse de investiții pentru menținerea stabilității financiare: +12% preferă diversificarea prin mijloace de economisire sau investiție, +11% investiții în aur sau obiecte de valoare, +10% investiții în fonduri de investiții. Comparativ cu 2018, există o scădere de 25% a interesului pentru investițiile în proprietăți imobiliare ca modalitate de pregătire a situației financiare după retragerea din viața profesională, în timp ce preferința pentru fonduri investiționale este în creștere, chiar dacă 1 din 2 respondenți consideră că nu au acces facil la informații despre soluțiile de investiție. Mai mult, peste 90% dintre cei care au folosit deja fondurile de investiții spun că ar alege în continuare aceste instrumente de investiție

Cercetarea arată creșterea apetitului investițional pentru menținerea stabilității financiare prin fonduri de investiții (26%, +10% față de 2018), aur sau obiecte de valoare (23%, +11% față de 2018), prin diversificarea mijloacelor de economisire sau investire (23%, +12% față de 2018) sau prin investiții în criptomonede (+15%).

Crește apetitul investițional al românilor

Cea de-a treia ediție a studiului Erste Asset Management și comparația cu ultimul studiu realizat de companie în 2018 scoate în evidență o creștere a apetitului investițional al românilor, chiar dacă 1 din 2 participanți la studiu percep riscuri mari sau foarte mari, asociate cu efectele locale ale crizei financiare, cu lipsa stabilității locului de muncă și cu recesiunea internațională în ansamblu.

Aceste riscuri resimțite au determinat doar o ușoară creștere pe componenta de economisire prin păstrarea banilor într-un cont (44,2%, în creștere cu 3% față de 2018) sau în numerar, acasă (30%, în creștere cu 1%), în timp ce produsele de investiții sunt din ce în ce mai apreciate atunci când vine vorba de menținerea stabilității financiare.

Studiul este un demers pe care am decis să îl transformăm într-un exercițiu de continuitate, reiterându-l în 2018 și, recent, între finalul anului 2021 și primul trimestru al lui 2022, perioadă marcată de tulburările economice și sociale aduse de războiul din Ucraina, dar și de accelerarea inflației. Pentru noi este foarte important să înțelegem atât poza relației cu surplusul financiar, cât și evoluția sa în timp, a declarat Horia Braun Erdei, Director General al S.A.I. Erste Asset Management S.A.

Cum își țin românii banii în mișcare

Studiul este relevant pentru piața de administrare a activelor financiare întrucât se concentrează pe segmentele populației care sunt deja familiarizate cu produsele de economisire și de investiție, urmărind evoluția în timp a percepțiilor și atitudinilor privind gestionarea surplusului financiar, a folosirii instrumentele financiare și a gradului de cunoaștere al acestora.

“Trei lucruri din acest studiu mi-au atras atenția în mod particular. Primul este legat de creșterea considerabilă a deschiderii românilor către a folosi tot felul de activități sau instrumente financiare pentru a își crește veniturile sau diversifica sursele acestora. Prin comparație cu ediția precedentă a studiului, un număr semnificativ mai mare dintre aceștia au adoptat comportamente de tip investițional, de a-și «ține banii în mișcare» sau «de a pune banii la muncă». Al doilea vizează interesul foarte ridicat, aproape de fascinație, pentru criptomonede, această tendință fiind relativ distribuită între segmentele populației. Cel de-al treilea se referă la creșterea considerabilă a nivelului de educație financiară în rândul anumitor segmente de populație”, a declarat Dan Petre, coordonatorul studiului realizat de D&D Research.

Cum își țin românii banii la saltea

În ceea ce privește metodele preferate de păstrare a banilor, aproximativ 26% (față de 18,8% în 2018) dintre participanții la studiu și-ar direcționa surplusul de bani către fonduri de investiții în timp ce mai mult de jumătate (54%, -8,4% față de 2018) ar ține banii într-un cont bancar.

Studiul arată că în ultimii trei ani au pierdut teren modalitățile preferate pentru folosirea surplusului de bani, așa cum erau plata ratei la un credit imobiliar (-12%), plata ratei la credit luat pentru investiția într-o afacere (-8%), pensia privată (-4%). Respondenții au menționat că aleg investițiile în fonduri de investiții pentru stabilitate financiară după retragerea din activitatea profesională, ceea ce arată o migrare către instrumente investiționale complexe unde 31% preferă fondurile de investiții, cu o creștere de 8% în preferințe față de 2018.

Relația românilor cu banii în plus - INFOGRAFIC

Studiul a fost realizat de către compania D&D Research, cu o echipă condusă de Dan Petre, în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, pe un eșantion de 2.116 persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu vârste cupriunse între 18 și 55 de ani, marja maximă de eroare la nivel național fiind de 5,2%. Scopul studiului a fost acela de a cunoaște și înțelege evoluția percepțiilor și atitudinilor privind economisirea și investițiile, ținând cont de actualul context geopolotic, dar și de temerile privind inflația la nivel mondial.