Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de marți, 8 iunie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Dacă atunci când te uiți în jurul tău - la situațiile economice și sociale actuale - fără să fii îngrijorat de viitorul business-ului tău, poarte ar trebui să te uiți mai bine. Dacă te îngrijorezi, dar îți spui că ”va trece”, poate că ar trebui să nu îți mai spui asta. Dacă tot ce faci este să te îngrijorezi, poate că e cazul să iei o pauză, să respiri și să faci ceva, în speranța că va fi mai bine dar fără să fii convins de acest lucru.

Business-ul este, de multe ori, despre optimism și e în regulă să fie așa. Fără optimismul și entuziasmul caracteristic oricărui început de drum, multe afaceri nu ar mai exista în zilele noastre. La fel cum, fără eșecuri succesive, succesul nu ar atinge cote înalte, după cum am aflăm și din articolul despre ”FuckUp Nights” realizat de colega Irina. Eșecurile sunt parte din afaceri, dar peste ele nu treci doar cu optimism - ci cu strategii bine puse la punct, cu sacrificii mai mari decât ai fi crezut vreodată că vei fi face, dar niciodată cu disperare.

Iar când factorii externi pun presiune pe toate afacerile din jur - doi ani de pandemie, 4 luni de război la granițe și un început evident de recesiune globală - e important să te pregătești pentru ceea ce e mai rău, nu doar să speri la ce e mai bine.

Dacă ești doar optimist și speri ca veniturile firmei tale nu vor fi afectate, e posibil să te trezești direct la fundul sacului. Dacă ești doar optimist și speri că partenerii vor face același lucru ca și tine - adică nimic - e posibil să te trezești singur. Dacă ești doar optimist și speri că angajații vor rămâne mulțumiți și neafectați, e posibil să nu mai ai cu cine să lucrezi. În schimb, dacă ești optimist în capacitatea ta de a lua deciziile potrivite într-o situație sumbră pe care ai făcut tot posibilul să o înțelegi și pe care o consideri deloc optimistă, atunci e posibil să ieși cu bine din perioada actuală - cu o afacere un pic mai șifonată, dar mai întărită cu totul.