Succesul sau eșecul unui business depinde de foarte mulți factori, iar unul dintre acești factori este abilitatea companiei de a-și păstra secretele. Chiar dacă tu nu te apuci să zici în stânga și în drepta care sunt bucățile de cod care fac din startupul tău unul inovator sau care sunt ingredientele secrete folosite de shaormeria ta, din păcate, cu toții ne mai lăsăm dispozitivele nesupravegheate. Poate că stagiarul acela nou care pare dornic să învețe cât mai multe vrea doar să-și facă singur o afacere folosindu-se de datele tale. Sau chiar dacă nu ai o afacere, dar ești obligat să împarți laptopul de muncă cu un coleg de pe altă tură și nu vrei să-ți găsească fotografiile... din concediu, în rândurile de mai jos poți afla cum pui parolă unui folder în Windows 10.

Cum pui parolă unui folder în Windows 10 fără programe terțe

Procedeul detaliat mai jos nu oferă un grad de siguranță extrem de mare, deoarece protecția poate fi depășită de către o persoană cu abilități tehnice destul de avansate. Cu toate acestea, îi poate descuraja pe majoritatea curioșilor și îți oferă acces rapid la folderele pe care le folosești frecvent, sporind securitatea în același timp. Așadar, să vedem cum pui parolă unui folder în Windows 10 fără să folosești alte aplicații pentru laptop.

1. Intră în folderul care conține fișierele pe care vrei să le protejezi.

2. Click dreapta în interiorul folderului > New > Text Document > Enter.

3. Accesează documentul nou creat și introdu în el textul de mai jos:

cls

@ECHO OFF

title Folder Locker

if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK

if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER

:CONFIRM

echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)

set/p "cho=>"

if %cho%==Y goto LOCK

if %cho%==y goto LOCK

if %cho%==n goto END

if %cho%==N goto END

echo Invalid choice.

goto CONFIRM

:LOCK

ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"

attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"

echo Folder locked

goto End

:UNLOCK

echo Enter password to Unlock folder

set/p "pass=>"

if NOT %pass%==Your-Password-Here goto FAIL

attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"

ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker

echo Folder Unlocked successfully

goto End

:FAIL

echo Invalid password

goto end

:MDLOCKER

md Locker

echo Locker created successfully

goto End

:End

4. Înlocuiește în text, Your-Password-Here cu parola pe care vrei să o folosești.

5. În documentul text apasă pe File > Save As > Selectează All Files (implicit va fi Text Documents .txt) > Denumește fișierul FolderLocker.bat > Salvează.

6. În folderul în care ai început procesul vei observa un nou folder, numit Locker. Pune în el toate fișierele pe care le vrei protejate cu parolă.

7. Dublu click pe fișierul creat anterior, adică FolderLocker.bat. Vei fi întrebat dacă ești sigur că vrei să blochezi accesul la folder. Scrie Y și apoi apasă pe Enter.

8. Folderul Locker nu mai este vizibil. Dacă vrei să-l accesezi, deschide iar FolderLocker.bat, introdu parola și el va reapărea.

Cum pui parolă unui folder folosind diverse programe

Dacă metoda de sus nu ți se pare suficient de sigură și ai nevoie de un strat de protecție ceva mai avansat, în rândurile de mai jos îți vom explica cum să pui parolă unui folder în Windows 10 (și nu numai) folosind diverse programe terțe.

Pentru folderele și fișierele pe care nu le accesezi constant, îți recomandăm să folosești 7zip. Programul este un arhitvator gratuit care îți permite să-ți comprimi folderele și fișierele și să protejezi arhivele protejate prin intermediul unei parole. Instalează programul de aici, mergi la folderul căruia vrei să-i pui parolă, click dreapta pe el > 7Zip > Add to archive > introdu parola > ok. După ce arhiva creată a fost creată, șterge folderul original. Fișierele tale vor rămâne în arhivă, comprimate și protejate de parolă, până vei vrea să le accesezi iar. Nu uita să ștergi folderul dezarhivat după fiecare utilizare.

Dacă vrei să aperi informații pe care le accesezi frecvent și vrei un nivel mare de securitate, poți folosi unelte speciale pentru acest lucru. VeraCrypt este o unealtă gratuită care îți permite să pui parolă unui folder, dar este destul de dificil de configurat. Găsești un ghid special aici.