Într-un interviu acordat publicației Business Insider, David Kennedy dezvăluie câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a vă proteja de hackeri. Dar, înainte de toate, el sugerează să urmăriți serialul ”Mr. Robot”, despre care spune că este unul dintre filmele care ilustrează cel mai bine modul în care acționează atacatorii cibernetici. Până găsiți timp pentru serial, citiți despre cele mai importante cinci lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura afacerea și locuința.
Autentificarea în doi pași
Opțiunea de autentificare în doi pași este disponibilă în setări atât pentru sistemele bancare, cât și pentru platformele sociale și aplicațiile de email. O puteți activa pe laptop, pentru a primi un mesaj pe telefon pentru a vă confirma identitatea, ca a doua formă de verificare. Astfel, chiar dacă un atacator face rost de parola contului, va avea nevoie și de acces la telefon pentru a intra.
Nu folosiți aceeași parolă peste tot
Poate părea destul de dificil de făcut asta, având în vedere că numărul aplicațiilor pe care le folosim crește exponențial și este greu să memorezi toate parolele, mai ales că nu este indicat să le scrii pe telefon. „Știu că este greu, dar folosirea aceleiași parole peste tot este, probabil, una dintre cele mai ușoare căi pentru noi, ca hackeri, să îți spargem contul”, spune David Kennedy. Deci, dacă aveți aceeași parolă pentru Facebook ca pentru conturile bancare, ai putea intra în probleme serioase. Ca să-ți venim în ajutor, am scris și despre o aplicație care te ajută să memorezi toate parolele.
Ține pasul cu actualizările
„De fiecare dată când îți apare o notificare de la Windows care spune că trebuie să îți actualizezi calculatorul, de obicei este pentru a remedia o vulnerabilitate pe care au găsit-o hackerii pentru a-ți accesa calculatorul”, afirmă Kennedy. Așadar, cel mai important lucru este să-ți actualizezi întotdeauna sistemul de operare. Același lucru este valabil și pentru aplicațiile terțe, cum sunt Java, Adobe, PDF, Office. Dacă ești cu ele actualizate la zi, vei îngreuna mult treaba atacatorilor.
Tot ce spui poate fi folosit împotriva ta
Aveți grijă la cât de multe informații puneți în online, pentru că atacatorii se uită la asta. „Ne uităm la ce faceți, ce obiceiuri de cumpărături aveți, care este rutina zilnică”, spune fostul angajat NSA. Atacatorii pot afla când ești plecat din oraș / țară sau când ești la un eveniment, pentru a folosi aceste informații drept o metodă de atac. „Unul dintre lucrurile pe care le facem, ca hackeri, este să creăm o situație de urgență, ceva ce vă este familiar”, spune Kennedy. De exemplu, dacă ești clientul unui operator telecom și urmează să primești un colet, atacatorii pot crea o diversiune pentru a te face să te autentifici pe contul companiei de curierat. Așadar, orice informație pe care o faci publică poate fi folosită împotriva ta.
Informațiile personale
Este foarte puțin probabil ca angajatul unei bănci sau al altei companii să te sune pentru a-ți cere date personale, cum sunt CNP-ul sau datele cardului. Dacă totuși se întâmplă asta, spune că revii tu cu un apel, iar apoi caută numărul lor pe site-ul oficial și verifică autenticitatea solicitării. Atacatorii vor încerca să se prezinte ca angajați ai diverselor organizații pentru a obține datele date personale, urmând să le folosească în scopuri frauduloase. De asemenea, trebuie să fii atent și la escrocheriile din mediul online, cel mai frecvent folosite metode fiind cele în care unele companii ar promite bilete de avion la 1 euro sau vouchere. Despre escrocheria online și cum vă puteți proteja au vorbit și colegii noștri, Vlad și Octavian, discuție pe care o puteți urmări mai jos.