Cursul de inteligență artificială – Elements of AI - a fost inițiat de Universitatea din Helsinki alături de firma de tehnologie Reaktor. Scopul declarat de cele două entități este de a transforma Finlanda într-una dintre cele mai educate țări în domeniul inteligenței artificiale.

Speranța oficialilor universității era că măcar un procent din populația Finlandei să dorească participe la acest curs. Adică, 54.000 de persoane. În momentul lansării acestui curs gratuit, erau deja peste 24.000 de persoane înscrise.

Elements of AI este un curs gratuit în limba engleză și este destinat persoanelor care vor să afle mai multe informații despre domeniul inteligenței artificiale, indiferent dacă sunt sunt Finlanda sau din orice altă țară. Pentru a participa la acest curs, cei înscriși nu trebuie să aibă cunoștințe avansate despre programare și nici chiar despre matematică.

Cursul gratuit de inteligență artificială este împărțit în 6 module cu teme precum ”ce este AI”, ”rețele neurale”, ”machine learning”.

Durata cursului este de 30 de ore, iar studenții finlandezi pot chiar primi credite academice prin intermediul Open University. La finalul cursului gratuit de AI, participanții din afara Finlandei primesc certificate de absolvire pe care le pot posta pe profilurile de LinkedIn.

La începutul acestui an, guvernul din Finlanda anunța că dorește să genereze profit numerar din părțile deținute în companiile de stat pentru a investi în startup-uri digitale. Prin aceast program, guvernul își propune să identifice beneficiari pentru finanțare în primul rând din Finlanda. Banii vor fi investiți în startup-uri implicate în economia digitală și Internet.

În același timp, cursuri de specializare în inteligența artificială a mai anunțat că oferă și School of Computer Science (SCS) din cadrul Universității Carnegie Mellon - va iniția începând cu sesiunea de toamnă 2018 un program de licență cu specializarea inteligență artificială.