Chiar dacă o plajă mai mare de opțiuni ar putea părea scenariul ideal, în realitate, este mai complicat. Atunci când ai una singură sau câteva opțiuni, înveți să te conformezi și te adapezi, până dobândești o dexteritate în acest sens.

Pe de altă parte, atunci când există mai multe variante, trebuie să cântărești lucrurile foarte bine, pentru că, altfel, ar putea apărea frustrarea de după, că ai fi putut alege altceva. În Uniunea Europeană, sunt 28 de țări dintre care poți să alegi, deci poate fi o sarcină copleșitoare. Așa că venim noi cu câteva sugestii.

Află ce țară susține sectorul tău

La nivelul întregii Uniuni, Comisia Europeană a venit cu mai multe inițiative menite să stimuleze scena de startup-uri prin programe de accelerare, incubatoare, evenimente și instrumente și, desigur, finanțare. De exemplu, UE a anunțat că investește 410 milioane de euro în 6 fonduri private pentru a sprijini startup-uri inovatoare și companii de scalare din Europa. De asemenea, Franța și Germania vor să creeze un fond pentru startup-uri tech în cadrul UE.

Înainte de a accepta prima oportunitate de finanțare ieșită în cale, este imperativ să-ți faci temele, să întrebi liderii din industrie și să vezi ce țară va sprijini cel mai bine produsul tău, pentru că unele țări s-au poziționat ca experte în anumite sectoare.

Emmanuel Macron vrea să transforme Franța într-un hub de AI și spune că vor fi făcute investiții de 1,5 miliarde de euro pentru inteligența artificială până în 2022.

Marea Britanie este recunoscută a fi „țara unicornilor”, pentru că găzduiește cele mai multe companii din sectorul tech care au atins evaluarea de 1 miliard de dolari, ca Deliveroo sau Revolut, fintech-ul care are operațiuni și la nivel local.

Polonia lansează program de vize pentru antreprenori și startup-uri și oferă un grant în valoare de 50.000 de euro pentru acoperirea primelor cheltuieli pentru cei ajunși în țară. Modul de finanțare a startup-urile din Polonia este un exemplu bun pentru România.

Chiar dacă este cel mai mic stat membru UE, Malta vrea să devină capitala criptomonedelor. Premierul maltez și-a făcut intenția clară de a atrage cele mai mari nume din industria blockchain și criptomonede, pentru a deveni un hub global.

Dacă nu-i poți domina, cucerește-i

În ceea ce privește investițiile făcute de fondurile de investiții cu capital de risc (VC), firmele din Europa sunt mult mai precaute și reticente în a finanța startup-uri. Există o discrepanță semnificativă între ponderea investițiilor în fonduri de capital de risc din Uniunea Europeană și Statele Unite. În 2016, fondurile de capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde de euro în UE, comparativ cu 39,4 miliarde în SUA.

Startup-urile din SUA primesc mai mulți bani și au exit-uri mai mari - 23,7 miliarde de dolari au fost investiți în companiile de acolo. În același timp, doar 4,7 miliarde de dolari au fost investiți în companiile europene în trimestrul patru, potrivit KPMG. În ceea ce privește exit-urile din 2017, în Stalele Unite au fost 769, comparativ cu Europa, cu doar 282.

Europenii nu riscă la fel de mult, așa că obțin mai puține venituri. De asemenea, piața de exit-uri susținute de VC-uri este mult mai mare, deci există mai multă lichiditate în Statele Unite.

Așadar, în loc să fie nevoiți să găsească strategii rapide de exit, companiile din Europa au mai multă libertate pentru a folosi fondurile de tip series B și C pentru a achiziționa concurenții europeni. De exemplu, Vodafone a cumpărat UPC și integrează serviciile mobile cu cele de cablu, devenind unul dintre cei mai importanți furnizori din Europa de servicii de telecomunicații fizice și convergente.

Să faci afaceri în UE este, în mod firesc, diferit comparativ cu alte regiuni din lume. Cu toate acestea, un lucru este sigur: ecosistemul de finanțare din regiune este în creștere și există mult sprijin pentru a ajuta startup-urile să reușească. Depinde doar unde cauți.