Cu ce se deosebește un startup de o afacere obișnuită? Am aflat un răspuns în cadrul unui interviu cu fondatorii Woogie, un robot inteligent care asistă copiii la teme și le poate spune povești de noapte bună.

Bogdan Coman a fondat Woogie după șapte ani în care a distribuit și a avut un magazin de accesorii sportive de iarnă. Practic, vindea schiuri. A vrut să facă altceva. Ceva mare, global. Așa că a pus pe listă multe idei. A rămas Woogie, un fel de asistent personal pentru copii care-i ajută la teme și comunică în permanență cu ei. A luat-o în echipă pe Ioana Korda, care a avut până acum o campanie de crowdfunding de succes în România, pentru Calc Cămăși, o inițiativă antreprenorială în care ea și cu o colegă se duceau și călcau cămăși, după cum îi spune și numele.

Am vorbit mai pe larg cu ei în cadrul interviului despre Woogie pe care îl vom publica mâine, dar nu am rezistat tentației de a selecta pasajul de trei minute în care cei doi vorbesc despre lumea startup-urilor și cum se deosebește ea de alte zona ale afacerilor românești.

Pentru că de multe ori lumea întreabă ce e ăla un startup? Sau cu ce e diferită zona aceasta de alte inițiative? Și chiar dacă glorificăm poate prea mult anumite concepte învățate din Statele Unite, un lucru e clar: în lumea startup-urilor românești există un optimist și o energie diferită de alte medii.

I-am întrebat ceva banal - cum e viața de startup? Bogdan a dat un răspuns pe care trebuie să-l vedeți, pentru că îți va răspunde la întrebarea pe care ți-o vor pune mulți: ce e atât de special la un startup și de ce vrea toată lumea să lucreze la așa ceva?

Interviul integral cu Woogie va fi publicat mâine.