Deși studiul ne arată că nu avem destui programatori, potențialul nostru în acest sector este enorm și se datorează, în primul rând, oamenilor. Capacitățile intelectuale și de asimilare ale românilor sunt peste medie. Și sunt dovezi clare pentru a susține această afirmație:

Românii - cei mai buni programatori

Românii - olimpici în fiecare an la matematică, din 1958: prezența noastră la Olimpiada Internațională de Matematică a fost constantă, din 1958, fără să ratăm nicio ediție. Mai mult, românii sunt premiați foarte des la olimpiadele de informatică și în ultimii ani țara noastră a fost sursa celor mai bune echipe de robotică, la nivel global.

Românii - cei mai mulți ingineri: dacă trecem la domeniul academic, vom vedea aceleași dovezi de performanță: România are un număr mai mare de ingineri per capita decât SUA, India, China sau Rusia, cu licențe și masterate în tehnologii de vârf și cu certificări dobândite la vârste destul de fragede.

România - a 6-a țară din lume ca număr de specialiști IT: domeniul profesional vine să întărească și mai mult cele de mai sus - România este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști certificați în IT, înaintea unor țări ca Marea Britanie, Germania și Canada.

Românii - buni vorbitori de limbi străine: și asta datorită sistemului nostru educațional care favorizează studiul limbilor străine și al științelor tehnice. 98% din cei aproape 120.000 de profesioniști IT au o bună cunoaștere a limbii engleze.

Româncele fac treabă bună în IT: atât bărbații specialiști în domeniu, cât și femeile au rezultate excelente în domeniu - o parte semnificativă din femeile care fac performanță în IT peste hotare sunt românce.

„Pe lângă potențialul enorm al românilor, țara noastră a devenit în sine o țară în care este cu adevărat favorabil să profesezi în IT. De ce? Pentru că deja am ajuns la nivel un nivel salarial asemănător cu cel care se practică în celelalte țări. Diferențele de venit dintre programatorii care lucrează peste hotare și cei de aici nu mai sunt deloc mari. Și comparând și nivelul de trai sau cheltuielile pe care le ai în România versus în Berlin sau Milano, vei vedea că pentru tine, în calitate de programator, condițiile sunt mai prielnice aici și că, la finalul zilei, vei rămâne cu mai mult pentru tine.”, spune Liviu Ivașcu, Marketing Manager Codecool România.

Deși ipotezele de mai sus ar duce la concluzia că, mai mult decât orice, nu ne lipsesc programatorii buni, statisticile arată, de fapt, că ne lipsesc anual peste 15.400 de profesionişti IT.

Pentru a diagnostica mai bine starea actuală a pieței de angajare în IT, cei de la Codecool au discutat cu 47 de companii din domeniul IT și au depistat principalele provocări cu care acestea se confruntă în procesul de selecție și recrutare a IT-iștilor.

Printre companiile participante se numără: DB Global Technology, eMag, GoPro, Finastra, Luxoft, Garmin, Playtika, IBM România și Raiffeisen Bank. În urma studiului, au reieșit și câteva rute de soluționare a acestui deficit.

De ce România nu are îndeajuns de mulți programatori:

 • Românii vor salarii foarte mari: 46% din companii se confruntă cu aşteptările salariale prea mari;
 • Mulți români pleacă peste hotare: conform estimărilor studiului, 37.031 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare. Numărul este destul de mare cât să acopere aproape 80% din deficitul de talent în următorii trei ani. 4 din 10 companii participante la studiu speră că foștii angajați plecați peste hotare se vor întoarce, mai ales că salariile din România au ajuns la un nivel foarte apropiat de salariile IT-iștilor din alte țări.
 • Mediul academic nu furnizează destui absolvenți IT: se pare că, într-adevăr, puterea de acoperire a universităților nu este deloc mare: cele 5 universităţi politehnice, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private cu specializări tehnice oferă anual aproximativ 9.500 de absolvenţi, versus cei peste 15.000, de care avem nevoie.
 • Specialiștii IT pe care îi avem își pot îmbunătăți abilitățile tehnice: tot studiul arată că 63% dintre companii se confruntă cu nivelul de calitate a talentului - se pare că specialiștii IT din România nu au încă nivelul de experienţă necesar şi abilitatea de a livra proiecte complexe;
 • Angajatorii vor mai mult soft skill: 33% din companii nu pot angaja câți specialiști și-ar dori pentru că nu au soft skill-urile necesare şi pentru că acordă foarte mult timp procesului de recrutare și selecție, în sine.

Care sunt soluțiile recomandate pentru a rezolva această problemă:

 • încurajarea reconversiei profesionale - parte din cursanții care deja s-au înscris la cursurile de IT Codecool din toamna aceasta vin din domenii diferite cum ar fi banking-ul, finanțe sau marketing;
 • reţinerea şi repatrierea talentului - prin livrarea unor poziții cu însemnătate şi responsabilitate mai mare asupra proiectelor (pentru că specialiștii IT care au plecat sunt deja obișnuiți cu un alt nivel de calitate, cu proiecte interesante, complexe și foarte utile);
 • implicarea marilor companii în furnizarea de cursuri/workshop-uri în cadrul universităților;
 • creşterea numărului de absolvenţi;
 • introducerea de școli profesionale tehnologice (așa cum există școli profesionale pentru alte meserii, să existe și pentru specializarea de programator):
 • abordarea unor strategii de HR care să pună mult accentul pe partea de training a angajaților, astfel încât să se poate aduce la un nivel mai înalt nivelul calității;
 • adaptarea curriculei universitare la nevoile pieței;

Companiile au cele mai mari probleme în a angaja specialiști, în această ordine, în Java, C/C++, Big Data, Angular, Javascript. Deci dacă vrei să te angajezi ar trebui să cunoști unul dintre aceste limbaje de programare. Legat de viitor, tehnologiile care vor influența piața în următorii trei ani sunt: Machine Learning (AI), Security și Cloud.

„Brandul tehnologic al țării este intrinsec, stă în ADN-ul ei - avem abilități bune în zona tehnologică, lucru care a și atras numeroși investitori. Totuși, ceea ce ne lipsește este o strategie de dezvoltare. Până acum, piața de IT a României a crescut într-un mod destul de nestructurat și haotic, bazându-se pe inițiative private, pool-ul de ingineri talentați și ceva sprijin din partea statului. Iar acesta nu este mindset-ul unui potențial leader tehnologic.” spune Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Cu background-ul solid în științe, axarea pe științe tehnice și limbi străine, puse la un loc cu un mindset constructiv și suport din partea școlilor alternative de programare, precum Codecool, sistemul nostru educațional are toate datele să facă un mare pas în față și să creeze următoarea generație de programatori de top din Europa.

Ca o condiție generală la soluționarea problemei, industria de IT, per-total, va trebui să se implice mai mult decât până acum la nivel social, asumându-și mai multă responsabilitate în componenta de educație și investiție în cunoștințele studenților.

Poți citi tot studiul aici.