Și asta pentru că prezența pe bursa de valori facilitează fluxul de capital între investitorii care dispun de fonduri și antrepreorii care au nevoie de bani pentru dezvoltarea business-ului. Sau care își doresc să mai împartă cu cineva riscurile din cadrul companiei. În orice caz, prezența pe bursă poate aduce și alte beneficii și poate crește valoarea companiei. Dacă luați în considerare acest pas, trebuie să știți că și la nivel local, Bursa de Valori București (BVB) este o alternativă pentru finanțare, atât pentru companiile mature, care pot atrage capital pe Piața Principală, cât și pentru startup-urile sau IMM-urile pentru care a fost creată piața AeRO.
Pe ambele piețe ale BVB pot fi emise acțiuni sau obligațiuni, iar pentru a se putea lista, o companie trebuie să devină o societate pe acțiuni (SA).
Astfel, Piața Principală este dedicată companiilor mari, care îndeplinesc câteva criterii: au întocmit situații financiare pentru ultimii trei ani (cel puțin), au o capitalizare anticipată de cel puțin un milion de euro – adică firma este evaluată, înainte de a se lista, la cel puțin un milion de euro - (sau au capitaluri proprii de minimum un milion de euro), și sunt dispuse să renunțe la 25% dintre acțiuni – acestea trebuie să ajungă în urma ofertei în portofoliile investitorilor, devenind astfel libere la tranzacționare.
Pentru piața AeRO, cerințele de admitere sunt mai relaxate, tocmai pentru a admite accesul companiilor de dimensiuni mici și mijlocii care nu îndeplinesc condițiile de mărime și vechime necesare listării pe Piața Principală. În acest caz, pentru ca un IMM să se listeze e nevoie ca acesta să fie evaluat la cel puțin 250.000 de euro (sau să aibă capitaluri proprii care pornesc de la această valoare), să scoată la tranzacționare 10% dintre acțiuni, sau să aibă minimum 30 de acționari.
În SUA, aproximativ 80% dintre finanțările companiilor sunt atrase prin piața de capital, restul fiind prin credite de la bănci. La nivel european, însă, procentul este inversat, cel puțin pentru moment. Însă care sunt avantajele listării pe bursă ale startu-ului sau IMM-ului tău?
Extinderea afacerii, intrarea pe noi piețe și lansarea de noi produse - dezvoltarea afacerii tale este cel mai evident motiv pentru care ai putea să ai în vedere listarea.
Obținerea unei evaluări de piață corecte și lichiditate – crucială în căutarea unui investitor strategic. În plus, o companie listată poate primi o evaluare mai bună cu 10-15% comparativ cu o companie care nu este prezentă pe bursă.
Expunere către o audiență nouă – companiile pot intra pe radarul unor fonduri de private equity sau venture capital, dar și a altor parteneri de afaceri.
Acces la alte surse de finanțare – prezența pe bursă și transparența care derivă din această acțiune poate oferi unei companii un grad de risc comercial sau de credit mult mai scăzut. Astfel, companiile care emit acțiuni pot beneficia de condiții mult mai bune de finanțare din partea instituțiilor bancare atunci când încearcă să acceseze produse financiare (pot avea rate ale dobânzii sau comisioane mai mici sau chiar și acces mai rapid la fonduri).
Atragerea de noi talente și motivarea angajaților – există și în țara noastră companii listate pe bursă care au un plan de fidelizare al angajaților (un exemplu în acest sens este Teraplast), oferindu-le acestora prime sau bonusuri salariale ce constau în acțiuni în cadrul companiei, pe care ele oferă angajaților actuali sau viitorilor angajați, beneficiu ce asigură un grad sporit de loializare al acestora.
În ceea ce privește companiile tech locale care au ales să se listeze, Life is Hard (un dezvoltator de software din Cluj, controlat de Erik Barna și Cătălin Chiș) sau Bittnet Systems, care a ajuns în 2016 la o capitalizare de peste 4,5 milioane de euro. Bittnet oferă cursuri IT oficiale, servicii de implementare de soluții IT bazate pe tehnologii cloud, dar și în zona de infrastructură IT clasică (routing, switching, servere, virtualizare, securitate, teleprezență sau wireless) a fost listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, în 2015.