Potrivit Irish Times, IDA ar urma să lanseze o platformă online denumită Blockchain Ireland care va promova această tehnologie. În același timp, proiectul are ca scop atragerea unui număr cât mai mare de companii din afara granițelor care dezvoltă produse pe baza tehnologiei blockchain, Irlanda fiind promovată ca fiind țara ideală pentru afacerile dezvoltate pe acest segment.

Proiectul a fost inițiat de Irish Blockchain Expert Group (IBEG), Ministerul de Finanțe, Enterprise Ireland și Consesys (un producător american de software căruia i-a pus bazele co-fondatorul Ethereum, Joe Lubin).

În ultimii ani, Irlanda s-a poziționat ca un hub pentru startup-urile și afacerile din tehnologie. Statul a pus la bătaie și câteva beneficii, printre care reduceri de taxe petru cercetare și dezvoltare și impozit pe profit de 12,5% (în România impozitul pe profit este de 16%).

În ceea ce privește segmentul de blockchain, există deja câteva companii din Irlanda care lucrează pe baza acestei tehnologii, în timp ce Deloitte a deschis un laborator de blockchain în Dublin. Mastercard a anunțat recent că va angaja tot mai mulți specialiști în blockchain în Irlanda.

Irlanda este unul dintre semnatarii European Blockchain Partnership, un mecanism de colaborare creat în acest an de Comisia Europeană.

Blockchain a fost (și încă este) confundat cu bitcoin. Blockhain este o tehnologia pe care a fost creat bitcoin, iar această tehnologie poate fi aplicată într-o varitate de alte domenii: servicii de cadastru, înregistrare companii, relația cu banca, plata impozitelor, reducerea amprentei de carbon, reciclare, servicii notariale. Totodată, blockchain-ul ar putea lua locul instituțiilor care autentifică orice fel de contract, inclusiv alegeri. Blockchain va transforma lumea, chiar și ceea ce nu există încă.

În același timp, în România a fost inaugurat recent primul hub de blockchain din țara noastră.