Decizia este similară cu cea luată de judecătorii din California în cazul Uber și Lyft, cele două companii de ride-hailing fiind obligate să-și trateze șoferii ca pe niște angajați.

Curtea Supremă de Justiție din Spania a decis în urmă cu o săptămână că livratorii care lucrează pentru platformele de food-delivery sunt angajați ai acestora, nu colaboratori, scrie El Pais.

Decizia luată în Spania vine după ce un fost livrator Glovo a adus în fața justiției cazul său. În ultimii ani, au fost tot mai mulți livratori care au cerut recunoașterea lor ca salariați ai companiilor de livrare, totodată dorindu-și din beneficiile care sunt asociate cu un contract de muncă, precum zile de concediu de odihnă sau plata concediului medical.

Decizia Curții este că ”Glovo este o afacere care determină condițiile prevăzute de serviciile pe care le oferă și deține bunurile care sunt esențiale pentru ducerea la îndeplinire a acestor servicii”. În acest caz, bunurile la care face referire decizia includ aplicația mobilă, pe care livratorii trebuie să o aibă instalată pentru a putea găsi de lucru.

Totodată, judecătorii mai spun că relația care există între un livrator și Glovo este de natură profesională.

Această decizie luată de justiția spaniolă deschide calea pentru reglementarea platformelor de livrare de mâncare, așa cum s-a întâmplat în cazul platformelor de ride-hailing.