Organizat în premieră la Chișinău, DeepTech GigaHack, aduce împreună cca 200 de oameni cu experiență, energie și spirit inovativ, care vor să contribuie la crearea unor soluții utile pentru necesități reale din câteva domenii: fintech, energytech, securitate cibernetică, inteligență artificială, big data, machine learning, Internet of things etc.

Ingineri IT, programatori, oameni de știință, designeri, dezvoltatori, studenți și alți entuziaști sunt așteptați în data de 9 și 10 septembrie la Chișinău, la Digital Park. Echipele cele mai inventive se vor bucura și de premii valoroase.

Cum să participi la hackathon?

Dacă ai abilități de developer, cercetător, antreprenor, student sau pur și simplu ești pasionat de tehnologii și ai o idee de soluție pentru o problemă reală, rezervă-ți biletul la eveniment, acum pe acest site.

Doritorii se pot înregistra în mod individual și alătura uneia dintre echipele formate din experți IT (specialiștii de nivel junior și mediu), dar și altor profesioniști din diferite domenii. Cei care au deja o echipă formată sunt bineveniți să participe împreună.

Pe parcursul a două zile, participanții vor lucra în echipe asupra unor sarcini tehnice propuse de organizatori sau alese de ei înșiși. Mai mulți mentori de excepție îi vor îndruma, inspira și le vor împărtăși din experiența și expertiza lor, pentru a genera idei viabile și creative.

Competiția este una regională, așa că la eveniment se pot înscrie și participanți din țările vecine: România, Ucraina, Polonia etc.

Termenul limită pentru înscrierea la DeepTech GigaHack este 3 septembrie.

Mai multe detalii, inclusiv sarcinile evenimentului, pot fi aflate accesând pagina oficială.

Premii, expertiză internațională și provocări

Evenimentul DeepTech GigaHack va culmina cu o competiție a soluțiilor dezvoltate de echipele înscrise în competiție. Astfel, mai multe instituții publice și private au lansat o serie de provocări pentru participanți, iar cele mai ingenioase idei vor fi apreciate pe măsură de către un juriu format din personalități cu experiență internațională.

Iată câteva provocări:

  • EnergyTech: în baza datelor specificate în balanța energetică, persoana/echipa va dezvolta un instrument precis de prognozare a consumului de energie din ultimii ani. Instrumentul ar trebui să fie capabil să interpreteze date complexe, să identifice tipare și să producă prognoze pe termen scurt și mediu privind consumul din fiecare sector și pentru fiecare tip de energie. Soluția va ajuta la planificarea la nivel național, va facilita dezvoltarea economică și va eficientiza modernizarea sectorului energetic.
  • Big Data: participanții care vor alege să răspundă acestei provocări se vor concentra pe generarea descrierilor companiilor lscară globală. Acestea ar trebui să acopere diferite perspective ale unei companii - istoric, financiar, produse, servicii, model de afaceri, domenii de expertiză etc.
  • Fintech: Open Banking & Instant Payments - aceste provocări implică dezvoltarea unor soluții pentru creșterea eficienței și securității sistemelor bancare deschise și a efectuării plăților instantanee. Participanții sunt invitați să dezvolte algoritmuri care ar detecta activitățile frauduloase rapid și cu corectitudine maxim posibilă, îmbunătățind securitatea financiară, dar și ar dezvolta infrastructuri care să faciliteze plățile instantanee în Republica Moldova.
  • Open Challenge: dedicat tuturor celor care nu se regăsesc în provocările propuse în cadrul evenimentului, dar au încredere că pot genera o idee și o soluție care să răspundă și altor probleme sociale.

DeepTech GigaHack va crea mediul propice pentru capitalizarea cunoștințelor și entuziasmului participanților și le va oferi acces la expertiză și resursele necesare pentru a lucra asupra unor soluții cu impact.

Moderatorul evenimentului este cunoscutul speaker și antreprenor din Estonia, Sebastien Toupy. Cu o pasiune pentru DeepTech, startup-uri și inovație, Sebastien are o experiență vastă în mentorat, jurizare, găzduire și moderare a marilor evenimente din domeniilor tehnologiilor avansate și IT-ului precum TNW, Latitude59, Techstars, Seedstars, Comisia Europeană organizate în peste 20 de țări. Portofoliul său bogat în domeniul DeepTech și în organizarea evenimentelor majore din industrie va aduce inspirație pentru întregul hackathon.