Pentru a facilita procesul de aplicare, Ro-Win – Succes în România, unul dintre administratorii de granturi europene, a lansat „Ghidul Antreprenorului pentru Diaspora Start-Up”, o sinteză a tuturor cerinţelor şi etapelor prin care trebuie să treacă cei care îşi doresc să aplice la acest tip de finanţare.

„Birocraţia este principalul obstacol pe care îl văd românii din Diaspora în deschiderea unei afaceri în România. Lipsa surselor de finanţare ocupă locul al doilea, la mare distanţă de alţi factori. Noi le putem rezolva ambele probleme. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cei interesaţi trebuie să poată aplica cu uşurinţă, indiferent de programul pe care îl aleg. Acesta este motivul pentru care am creat ghidul”, a declarat Mihai Zânt, Managing Partner Reviro.

În primele luni ale anului, echipa Ro-Win a avut o serie de întâlniri cu români din Franţa, Belgia, Germania, Suedia, Danemarca sau Marea Britanie. Cei mai mulţi au cerut o astfel de sinteză deoarece documentaţia este amplă, iar condiţiile de eligibilitate par complicate la prima vedere.

„Ne-am întâlnit cu români care locuiesc în multe oraşe europene, de la Paris sau Londra, până la Nantes sau Manchester. Toţi vor să construiască un business în România, însă îşi doresc să fie sprijiniţi. Ghidul este una dintre modalităţile noastre de a-i sprijini, alături de cursul de antreprenoriat şi o serie de webinarii, resurse pe care le oferim gratuit,” a adăugat Mihai Zânt.

Ghidul Antreprenorului aduce clarificări privind procesul de aplicare, astfel încât cei interesaţi vor putea parcurge cu uşurinţă documentaţia, sistemul de punctaj al proiectelor înscrise, care sunt cheltuielile şi domeniile de activitate eligibile, precum şi alte informaţii de care are nevoie un român de peste hotare care vrea să deschidă o afacere în România. Documentul poate fi descărcat gratuit.

Pentru a obţine finanţarea, aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicanţii vor realiza un plan de afaceri.

Toți absolvenţii vor putea opta să-şi înscrie planul de afaceri construit pe parcursul celor 3 luni în concursul de proiecte iniţiat de Ro-Win ca parte a programului de finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. Dintre absolvenţii cursului, 36 vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Ro-Win – Succes în România este un proiect de finanţare nerambursabilă şi suport de peste 45.000 de euro, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Partenerii proiectului Ro-Win sunt Grupul EDUCATIVA, Asociația REVIRO - despre care am scris mai multe pe start-up.ro ,Impact Hub Bucharest și GEA Strategy & Consulting.