Deși talentul tech european și startup-rile care se lansează au dus la o creștere a valorii continentului nostru, business-urile din Europa se află cu mult în urma celor din Statele Unite sau din Asia. De exemplu, Spotify (Suedia) și Zalando (un retailer online din Germania) au, împreună, o valoare de piață de aproximativ 42 de miliarde de dolari. În același timp, Alibaba valoarează circa 480 de miliarde de dolari, iar capitalizarea bursieră a Facebook este de circa 550 de miliarde de dolari.

Un studiu recent realizat de GP Bullhound, citat de Quartz, arată că afacerile din State și din Asia ne-au depășit cu mult. Astfel, analizând companiile tech fondate în ultimii 18 ani reiese că valoarea lor cumulată este de 675 de miliarde de dolari în Asia (circa 35% din totalul global), 1.370 de miliarde de dolari în SUA (adică 48% din totalul global). În tot acest timp, business-urile din Europa au o valoare de numai 240 de miliarde de dolari (17% din totalul global).

Studiul a indicat și un motiv pentru care Europa a rămas la coada clasamentului: numărul și valoarea mai mică a finanțărilor primite de startup-urile de aici.

De exemplu, cele mai mari firme tech americane și din Asia au strâns, în medie, 7,3 miliarde de dolari, în timp ce firmele europene au strâns doar 1,6 miliarde de dolari.

Un raport recent al CB Insights și PwC arăta că, în al doilea trimestru al acestui an companiile din SUA a strâns 23 de miliarde de dolari în 1.416 deal-uri și au fost 45 de mega runde de cel puțin 100 de miloane de dolari, fiind cel de-al treilea trimestru consecutiv cu peste 30 de finanțări de peste 100 de milioane de dolari.

În ceea ce privește Europa, valoarea investițiilor a atins nivelul de 5,7 miliarde de dolari, în creștere cu 13% față de trimestrul anterior, fiind realizate 659 de deal-uri în ultimele 3 luni.

La nivel mondial, cele mai mari deal-uri au fost realizate, totuși, în zona Asiei. Astfel, în T2 2018, cea mai mare investiție a fost primită de Manbang Group, o companie din domeniul internet software a primit 1,9 miliarde de dolari. Este urmată de Grab, din Singapore, cu 1 miliard de dolari, și de UBETECH Robotics, tot din China, cu 820 de milioane de dolari.

Recent scriam și despre câteva lucruri pe care startup-urile din SUA le fac mai bine decât cele din Europa și de ce ne punem singuri bețe-n roate.