Aplicația desktop SpuneCeva.ro a fost dezvoltată de mai mulți prieteni din domeniul IT și nu numai și permite trimiterea de raportări de aglomerație în oraș. Astfel, pe harta SpuneCeva.ro poți să vezi care sunt zonele active cu aglomerație din ultima perioadă.

Aplicația pentru care nu ai nevoie de vreun cont și nici nu folosește localizarea telefonului pe termen lung a fost realizată de Bogdan Hristescu, Regional MD la Euronet, alături de Mădălina Hristescu, Roxana Bălan și Tudor Bîrlea. Grafica a fost realizată de Theodora Gherdan.

„Ne-am gândit la cei mai tineri, care au părinți și bunici activi și independenți. Aceștia sunt mai greu de convins să nu iasă așa cum sunt obișnuiți, dar nu poți să le impui nimic. Așa că am dorit să oferim o soluție empatică: arată-le unde sunt zonele aglomerate și lasă-i să decidă singuri dacă ies, când și cum”, spune Bogdan Hristescu pentru start-up.ro.

Un device poate face un număr limitat de raportări

Practic, pe site-ul SpuneCeva.ro poți să vezi o hartă unde sunt evidențiate cu roșu zonele unde au fost cele mai multe rapoarte în ultima perioadă, adică acele zone care sunt aglomerate, astfel poți să vezi dacă o piață are mult trafic într-un anumit moment din zi.

„Am găsit o soluție care împacă ambele lumi. Un device poate face un număr maxim de raportări într-un anumit perimetru și interval de timp, ca să evităm spamul, dar nu păstrăm nicio dată ce ar putea să identifice device-ul, cu atât mai puțin identitatea utilizatorului”, explică Hristescu.

Numărul de raportări generează o intensitate mai mare a acestui „heatmap”, deci nu SpuneCeva.ro decide dacă e aglomerat, ci fiecare utilizatori o poate face singur pe baza raportărilor pe care le vede pe hartă. E un fel de Waze pentru traficul pietonal, util în perioada următoare când distanțarea socială va rămâne norma.

„Nevoia de distanțare socială va fi relevantă și mai mult odată ce se relaxează condițiile (n.r. - de la 15 mai). Oamenii vor putea decide să meargă la anumite magazine, de exemplu, în funcție de gradul de aglomerare”, explică Hristescu.

El crede că nimic nu va mai fi la fel după această pandemie, cel puțin cât nu va fi disponibil un vaccin.