Robotul a fost creat de antreprenorul român Călin Ștefănescu, unul dintre 7 deținători ai platformei online Happy Recruiter, care utilizează inteligența artificială (AI) pentru a recruta persoane în căutarea unui loc de muncă.

Dora este primul robot specializat în recrutare, produs în România. Acesta discută cu candidații, verifică experiența, calificările cerute de angajator, dacă sunt disponibili pentru a fi angajați la data menționată, dacă au certificările cerute sau dacă vorbesc limba străină solicitată. De asemenea, poate negocia salariile și multe alte aspecte ce pot apărea pe parcursul unui interviu.

Recrutorul robot - fișa postului

Robotul comunică permanent cu candidații, îi informează cine este angajatorul, dacă au trecut de interviu, îi informează când vor fi contactați. Dacă nu răspund la telefonul dat de angajator, Dora îi roagă pe candidați să sune înapoi. Dacă sunt respinși, îi informează pe candidați de ce au fost respinși și le propune alt loc de muncă, conform experienței lor, a disponibilității și a preferințelor salariale.

Dora caută candidați 24 / 7 și vorbește cu candidații când aceștia au timp. Cele mai multe interviuri se fac seara și în weekend-uri, atunci când candidații au mai mult timp.

Conform statisticilor, 45% din persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt disponibile după 7 seara, 28% în weekend-uri și doar 27% dintre oameni au timp de o discuție cu angajatorii în timpul programului de lucru, între 9.00 - 17.00.

Dacă un candidat se oprește din interviu pentru că îi sună telefonul sau îl strigă copiii, Dora îl așteaptă să-și termine treaba și revine către candidat când acesta are timp să continue interviul. Robotul învață din fiecare interviu, învață din comportamentul candidaților și al recrutorilor și în fiecare zi sa crește semnificativ, oferind rezultate tot mai precise.

Robotul de recrutare ajută candidații să-și găsească locul de muncă pe care îl caută și ajută companiile să angajeze persoana potrivită, la momentul potrivit. Economisește peste 50% din timpul alocat căutării și intervievării candidaților.

Peste 100.000 de interviuri, în patru luni

De la 1 martie 2018, de când a fost lansată, Dora a avut 102.661 interviuri, a oferit recrutorilor 8.702 candidați și a ajutat 5.985 oameni să se angajeze în cadrul a 213 companii.

A învățat să recruteze operatori producție, operatori call center, sudori, contabili, oameni de vânzări, șoferi, analiști financiari, merchendiseri, ingineri, personal horeca, mecanici, asistenți back-office, recrutori și a început să recruteze și programatori.

Companiile care folosesc Dora activează în domenii precum inustrie, leasing de personal, financiar-bancare, comerț/hipermarket-uri, logistică/închirieri mașini, companii de vânzări, agenții de recrutare, firme de construcții, logistică, din industria medicală, hoteluri și restaurante din toată țara.