Florin Cașotă, 24 martie - Ce sa faci ca sa opresti hemoragia

COVID-19 a lovit România și întreaga lume și ne-a afectat pe fiecare dintre noi, într-un fel sau altul, iar afacerile antreprenoriale se numără printre victimele colaterale ale acestei crize. Un eveniment neașteptat, care a prins pe multă lume pe picior greșit. De exemplu, o curățătorie, un business la care nu te-ai gândi că ar fi primul afectat de răspândirea virusului, a pierdut deja peste 35.000 de euro de la apariția COVID-19 în țară până în prezent. Totuși, ce ai putea să faci să oprești hemoragia?

În primul rând, ar trebui să-ți limitezi cheltuielile. Banii să se ducă doar către zonele critice ale businessului. De asemenea, cashflow-ul ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-ți dai afara angajații, ca o primă măsură de a reduce cheltuielile. Ar trebui să le găsești alte sarcini de făcut, până când situația se rezolvă, niște responsabilități care să aducă plusvaloare business-ului în viitor, pentru un start eficient atunci când totul se va termina.

Ar trebui să-ți faci un plan de management de criză. Să te pregătești pentru cel mai rău scenariu, dar și pentru cel mai bun. Să vezi care vor fi momentele critice și să te gândești ce decizii ar trebui să iei.

Ar fi bine să găsești linii de business alternative. Din fericire, încă avem internet și-l poți utiliza pentru a-ți vinde produsele online. Dacă produsul nu poate fi vândut online, poate acesta ar putea fi „rezervat” pentru mai târziu. Multe cafenele și restaurante au început să vândă vouchere online pe care cumpărătorii le-ar putea folosi după ce trece criza. Alții au realizat abonamente prin care-și vând produsele și așa mai departe.

Și nu în ultimul rând, nu intra în panică, păstrează-ți calmul și ai grijă de sănătatea ta, ține minte că și această criză se va termina la un moment dat și ar fi bine să fii gata să turezi din nou motoarele businessului tău.

Florin Cașotă, 26 martie - Tu ce faci după COVID-19?

Tu ce faci după COVID-19?

Probabil este prematur să te gândești la ce o să faci după ce se termină pandemia, în condițiile în care sunt abia la începutul acesteia în România, însă cred că e un exercițiu de imaginație util și binevenit. O să încep eu și vă așteptăm și răspunsurile voastre la adresele noastre de mail.

1. Să-mi văd toată familia extinsă într-un singur loc

2. Să merg la birou și să lucrez din același loc cu "my awesome colleagues"

3. Să-mi refac cele două călătorii anulate din cauza coronavirusului și să plănuiesc altele

4. Să nu-mi fie frică de cineva care tușește în supermarket

5. Să mă plimb prin oraș

Voi ce vreți să faceți după ce se termină această pandemie?