În cadrul acestor acceleratoare, studenții din cadrul Universității Spiru Haret și Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București vor învăța de la antreprenori de succes, practicieni de specialitate și experți din diverse domenii cum să pună bazele unei afaceri proprii în IT, tehnologie, fintech, blockchain, responsible business, medtech sau e-health. Despre RAU Accel, primul pre-accelerator universitar din România, am scris aici.

Programele de accelerare universitare oferă o curiculă modernă, mentori, experți și investitori din diferite domenii de business cu scopul de a ajuta tinerii să aibă cea mai bună primă experiență în antreprenoriat.

Creatorul acestor programe, Institutul de Excelență în Antreprenoriat (idEA), înființat în 2020 de o echipă cu vastă experiență în programe de accelerare a startup-urilor dar și în investiții, este un ONG dedicat zonei antreprenoriale care are ca scop educarea, promovarea și facilitarea accesului la finanțare a startup-urilor din România.

idEA își propune să dezvolte ecosistemul antreprenorial și să accelereze startup-uri într-un sistem modern și eficient. Printre cele mai cunoscute proiecte idEA se află și Commons accel, unul dintre programele de accelerare a startupurilor cu cele mai bune rezultate din ultimii ani.

“IdEA își propune să aducă un impact pozitiv în zona tinerilor antreprenori prin formarea și educarea antreprenorială. Încurajăm creșterea ecosistemului de antreprenori români, conectarea cu alți stakeholderi relevanți, transferul de know-how, experiență și resurse, precum și accesul la finanțare.” spune Matei Dumitrescu, fondatorul idEA.

Matei Dumitrescu este cunoscut în lumea antreprenorială ca un expert în accelerare de business, el făcând parte din Investment-Ready Program din Viena încă din 2013, fiind apoi co-director în Founder Institute, iar în 2019 înființând unul dintre cele mai apreciate programe de accelerare pentru startup-uri, Commons Accel. Nu în ultimul rând Matei Dumitrescu, este cunoscut în mediul de investiții ca fiind partener in Roca X, precum și vicepreședinte al Techangels.

Participanților din aceste trei programe li se promite că la finalizarea programelor din cadrul acceleratoarelor vor avea o viziune mai clară asupra afacerii lor, un pitch bine structurat și organizat, un model de business validat și profitabil, precum și o strategie de marketing potrivită.

În plus ei au la dispoziție spații de birouri pentru deșfășurarea activității, mentori dedicați, experți în domeniu, dar le vor fi intermediate și întâlniri cu potențiali clienți sau investitori. De altfel, toate aceste programe se vor finaliza cu un DemoDay unde se vor prezenta public cele mai bune afaceri create în perioada de accelerare.

Din echipa care se va ocupa de pregătirea studenților înscriși în acceleratoare universitare fac parte antreprenori și mentori cunoscuți precum Peter Barta sau Dragoș Nicolaescu, iar organizarea va fi coordonată de Diana Ciobănete, vice-președinte iDea, Partener Smart Impact Capital și director al Commons Accel.

Participanții vor primi îndrumare din partea a peste 30 de mentori de top, care au răspuns pozitiv misiunii de a educa o nouă generație de antreprenori pentru România. Printre primii care au confirmat implicarea lor se află Gregoire Vigreux, președinte La French Tech, Philip Choban, fondator Telios, Florin Grozea, fondator Mocapp, Andrei Dudoiu, fondator Seedblink, Cristina Daianu, Coordonator al Ariei de Practică VentureTech din Bucureşti, Dentons, Cristian Negrutiu, CEO Sparking Capital, Alexandru Bogdan, CEO Roca X sau Daniela Șerban, fondator ARIR.

“Toată lumea se plânge de lipsa educației antreprenoriale pentru tineri, iar când aceasta se face, uneori pe bună dreptate, este considerată o glumă, un exercițiu făcut pentru a bifa niște puncte dintr-o agendă, una care nu este cea a studenților”, spune Diana Ciobănete. “Am creat o curiculă moderna și eficientă și livrăm programele cu ajutorul unor experți cu experiență antreprenorială bine cunoscută. Am construit aceste acceleratoare autentice, independente, cu singurul scop de a scoate din program startupuri bine pregătite, cu fondatori capabili să construiască un business sustenabil.”

Prima sesiune a avut loc joi, 18 martie, pentru studenții Universității Româno-Americane și a adus în fața participanților antreprenori reali, trecuți prin programe de accelerare în urma cărora au construit business-uri de succes și a căror experiență le servește drept model viitorilor antreprenori.

“Mai mult decât o oportunitate antreprenorială, RAU Accel este un proiect de suflet pentru Universitatea Româno-Americană, care prin hotărârea şi implicarea lui Matei Dumitrescu, a devenit o realitate pentru studenţii noștri. Viziunea programului implementat, urmăreşte dezvoltarea accelerată a antreprenoriatului creativ printr-un concept inovativ de educaţie, testat iniţial de Commons Accel şi adaptat ulterior studenţilor URA, încurajați să îşi deschidă aripile şi să fie cutezători în a-şi asuma riscurile de a pune în practică ideile lor. Prototipul acestui proiect a fost testat într-un grup restrâns de studenţi, care au contribuit la succesul lansării primului accelerator universitar, una dintre idei fiind premiată prin participarea gratuită la Commons Accel, ajungand ulterior în finala acestuia. Printre beneficiile de a participa la singurul accelerator Universitar din România, studenţii înscrişi în programul RAU Accel, au posibilitatea de a învăţa de la mai mult de 50 de mentori, de cele mai multe ori investitori şi antreprenori de succes în diverse domenii. În viitor ne propunem să amplificăm semnificativ aceste beneficii şi să susţinem inovaţia, creativitatea şi educatia în afaceri, prin oferirea de oportunităţi de finanţare a ideilor de succes dezvoltate de către studenţi.” declară Lucian Botea, prorector al Universității Româno-Americane

În Universitatea Spiru Haret acceleratorul va fi lansat la sfarșitul lunii martie, iar în aprilie pornesc sesiunile de accelerare si pentru viitorii antreprenori din Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

”Am rezonat de prima oară cu propunerea celor de la Institutul de Excelență în Antreprenoriat, de când am văzut proiectul de accelerator universitar. Am mai întalnit de-a lungul timpului diverse programe de pregătire antreprenorială, unele chiar și pentru studenți, dar un accelerator de business în adevăratul sens al cuvântului, pus în practică de niște oameni cu o asemenea experiența în business și cu istoric internațional de accelerare de startupuri, m-a convins că va aduce pentru universitatea noastră o valoare adaugată impresionantă și că poate contribui la dezvoltarea unei întregi noi generații de antreprenori”, declară Costin Lianu, Prorector an Universității Spiru Haret.

Domeniile propuse nelimitativ din care se caută proiecte pentru a fi accelerate sunt IT, tehnologie, fintech, blockchain, responsible business sau, în cazul UMFCD Accel, și e-health/ medtech.

“Începând cu anul 2020 o dată cu debutul pandemiei, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a apăsat accelerația digitalizarii. Astfel cu susținerea Rectorului, Prof Dr. Viorel Jinga, s-a constituit în interiorul acesteia Centrul de inovație și eHealth, structura care a participat la configurarea procesului instituțional de e-learning și, în paralel, a inițiat programe avansate de educație în domeniul sănătății digitale. Progresiv, interesul studenților de a invăța mai multe despre domeniul eHealth a crescut, aceștia adresându-ne din ce mai multe cereri de a-i instrui în pașii antreprenoriali necesari dezvoltării unor soluții de eHealth. Astfel am decis că este momentul potrivit să inițiem un accelerator de soluții digitale în Universitate. Având o comunicare deosebită în cadrul sesiunii de jurizare de la Hackaton4HEALTH cu Matei Dumitrescu, și aflând ce echipă de profesioniști coordonează în cadrul IDEA, am decis ca ei sunt partenerii perfecți pentru a demara un astfel de program în Universitate. Așteptăm cu nerăbdare luna aprilie să începem activitățile cu echipele ce vor fi selectate”, spune Ștefan Bușnatu, prorector UMFCD.

Pentru informații suplimentare, înscrieri și detalii, se pot accesa platformele oficiale:

https://ushaccel.ro

http://rauaccel.rau.ro

https://accel.umfcd.ro

http://ongidea.ro