Sistemul de plată online DubaiPay va folosi tehnologia blockchain pentru a permite clienților plata onorariior serviciilor guvernamentale în timp real și decontarea tranzacțiilor, acesta fiind primul pas pe care îl face Dubai pentru a avea primul guvern bazat pe blockchain.

Potrivit publicației bitcoinist.com, guvernul planifică să implementeze tehnologia blockchain în alte 20 de operațiuni existente. Pentru a-și îndeplini obiectivele strategice ale proiectului Smart Dubai, guvernul are drept consultanți compania IBM și Consensys, incubatorul de startup-uri care vrea să dezvolte un nou internet pe blockchain.

Blockchain este un sistem alternativ de înregistrare a tranzacțiilor, funcționând ca un registru digital, ce grupează datele în „block-uri” și permite monitorizarea tranzacțiilor în timp real, care funcționează independent și descentralizat, fără intervenția unei autorități.

Sistemul Smart Dubai Gov sau SDG este brațul tehnologic al Smart Dubai, o inițiativă la nivel de oraș pentru a transforma Dubaiul în „cel mai inteligent și fericit oraș din lume”. Mira Sultan Obaid Abdul Rahman, director al departamentului de facilitare a serviciilor inteligente în cadrul SDG a declarat că planifică să crească eficiența guvernului prin mutarea tuturor tranzacțiilor în blockchain, potrivit Gulf News. Departamentul de Finanțe din Dubai vrea să introducă sistemul de tranzacții DubaiPay, unde se fac tranzacții de la 27 de entități guvernamentale și alte 14 entități non-guvernamentale.