Pornind de la soluțiile actuale, printre care tehnologia cloud-native dual-mode 5G Core și portofoliul Cloud RAN, compania adaugă noua platformă de automatizare inteligentă, care va include o suită de aplicații pentru rețele radio (rApps), ca parte din procesul firesc de construire a rețelelor viitorului.

Soluția facilitează Inteligența Artificială (AI) și automatizarea, ceea ce îmbunătățește performanța rețelei, eficiența operațională și experiența clienților, și facilitează crearea de rețele mai inteligente.

Bazată pe cloud-native, va funcționa în rețelele de acces radio (RAN) 4G și 5G noi și cele deja existente și va veni în sprijinul diferitor furnizori și tehnologii RAN, inclusiv tehnologiile construite special și cele Open RAN.

În acest mod, furnizorii de servicii de comunicații (CSP) vor dispune de mai multe opțiuni pe măsură ce își dezvoltă rețelele.

Odată cu automatizarea rețelei de acces radio, prin AI și aplicațiile de rețea radio (rApps), este pus accentul pe funcționalitate. Asemeni unui sistem de operare care automatizează operațiunile, resursele și identifică îmbunătățirile ce trebuie făcute în rețea, Ericsson Intelligent Automation Platform include un controler inteligent RAN non-real-time (Non-RT-RIC) care operează rApps.

Totodată, platforma sprijină inovarea ecosistemelor, permițându-le dezvoltatorilor de software să creeze produse printr-un instrument de dezvoltare software (SDK). Pe platformă va fi disponibilă o suită de aplicații rApps Ericsson cu capabilități dovedite în patru domenii: implementare automată eficientă, consolidarea, evoluția și optimizarea rețelei. Dezvoltarea acestor soluții va continua prin colaborarea cu clienții.

Jan Karlsson, Senior Vice President și Head of Business Area Digital Services, Ericsson, declară: „Noi integrăm principiul arhitecturii deschise și evoluția către arhitecturi de rețele open. Pornind de la oferta noastră Cloud RAN, facem un alt pas major către construirea rețelei pentru un viitor digital prin lansarea platformei de automatizare inteligentă Ericsson, ce permite rețele mobile mai inteligente. Așteptăm cu nerăbdare să le oferim clienților o platformă open source care să aducă eficiență operațională, să îmbunătățească experiența clienților și să stimuleze inovarea serviciilor. Mă bucur să aud că reacțiile clienților față de noul nostru produs sunt deja pozitive și așteptăm cu interes evoluția și inovațiile viitoare.”

Toshikazu Yokai, Executive Officer, Chief Director of Mobile Technology, KDDI, declară: „KDDI recunoaște importanța Service Management and Orchestration (SMO) și a automatizării pentru realizarea de operațiuni de rețea optime în medii RAN și Open RAN create special pentru mai mulți furnizori. SMO și kitul de dezvoltare software (SDK) open source au potențialul de a stimula inovația și diversitatea aplicațiilor (rApps), permițând furnizorilor de telecomunicații și furnizorilor terți de software să optimizeze performanța rețelei, să îmbunătățească eficiența operațională și să genereze experiențe superioare pentru clienți. KDDI estimează că SMO și controlerul inteligent RAN non-real-time (Non-RT-RIC) vor optimiza funcționarea RAN și garanta SLA-uri bazate în mod dinamic pe cerințele specifice ale serviciului. KDDI așteaptă cu interes colaborarea cu Ericsson pentru a explora potențialul acestor soluții.”

Sue Rudd, Director Networks and Service Platforms, Strategy Analytics, spune: „Ericsson Intelligent Automation Platform aduce scalabilitate, performanță și simplitate operațională în mediul din ce în ce mai complex al rețelelor mobile, inclusiv tehnologii construite special și Open RAN. Expertiza demonstrată de Ericsson de-a lungul timpului în domeniul rețelelor radio și soluțiilor end-to-end și network slicing, alături de participarea sa activă la O-RAN Alliance și statutul de lider în automatizarea rețelei ONAP, i-au permis să creeze această platformă puternică pentru a-i ajuta pe clienți să-și maximizeze rentabilitatea investiției (ROI), prin livrarea inteligentă de servicii de înaltă calitate către clienții finali. Datorită experienței dovedite de orchestrare a serviciilor de la mai mulți furnizori și automatizare a operațiunilor open source, Ericsson este un partener excelent pentru dezvoltatorii de aplicații rApp și integratorii de sisteme, care pot beneficia de kitul de instrumente și mediul de dezvoltare unice.”