Bugetul va fi alocat pentru construirea și dezvoltarea infrastructurii pe tot teritoriul Uniunii. Potrivit declarațiilor, inițiativa va merge „mână în mână” cu programul UE pentru cercetare și dezvotlare, Programul Orizont 2020, care, în prezent, finanțează câteva proiecte de tehnologie. Dacă va fi aprobat, proiectul ar urma să fie implementat în perioada 2021 - 2027.

Potrivit unui comunicat publicat de Comisia Europeană, în cadrul proiectului „Europa Digitală” se vor face investiții pe 5 categorii de interes: supercomputere, inteligență artificială (AI), securitate cibernetică și încredere, abilități digitale și asigurarea unei largi utilizări a tehnologiilor digitale la nivelul întregii economii și societăți.

UE consideră că investițiile în supercomputere vor avea ca rezultat dezvoltarea multor sectoare, printre care sănătate, energie regenerabilă, siguranță la volan și securitate cibernetică. Din acest motiv, va aloca 2,7 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de supercomputere.

Apoi, 2,5 miliarde de euro vor fi alocați dezvoltării capacităților AI, precum și pentru stabilirea unui „cadru etic și legal adecvat”, care să țină cont de schimbările socio-economice pe care AI le va aduce. Printre alte inițiative, Comisia dorește să creeze biblioteci de algoritmi care să fie accesibile atât sectorului privat, cât și sectorului public, pentru a contribui la inovare.

Dacă proiectul va fi aprobat, restul banilor din buget vor fi distribuiți după cum urmează: 2 miliarde de euro pentru echipamente de securitate cibernetică, infrastructură și formare, 700 milioane de euro pentru formarea și educația digitală generală, iar 1,3 milioane euro vor fi cheltuiți pentru un obiectiv mai larg, acela de a ajuta administrațiile publice, serviciile publice și mediul de afaceri să adopte tehnologiile digitale, precum și să ofere facilități de testare a tehnologie AI în mai multe locații din Europa.

De curând, Uniunea Europeană a anunțat că va face o investiție de 410 milioane de euro într-un fond care va investi în startup-uri din toată Europa. În plus, Comisia Europeană a dat startul programului WiFI4EU, care își propune să finanțeze introducerea internetului wireless în locuri publice. Începând cu data de 15 mai, municipalitățile din țările Uniunii Europene care doresc să aibă acces la finanțarea în valoare de 15.000 de euro pentru a introduce internet wireless în spații publice se pot înscrie pe site-ul WiFi4EU.