Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (EIF) au anunțat participarea a 6 fonduri private într-un program de fonduri de capital de risc, numit VentureEU. Acesta își propune să încurajeze investițiile în startup-uri inovatoare și companii de scalare din Europa.

UE vine cu o investiție de 410 milioane de euro în acest fond care își propune să strângă, în total, 2.1 miliarde de euro din investiții publice și private. Banii vor fi investiți în circa 1.500 de startup-uri din cadrul statelor membre.

Prin lansarea fondului VentureEU se urmărește sprijinirea startup-urilor europene, dar și diminuarea discrepanței dintre ponderea investițiilor în fonduri de capital de risc din Uniunea Europeană și Statele Unite. În 2016, fondurile de capital de risc au investit aproximativ 6.5 miliarde de euro în UE, comparativ cu 39.4 miliarde în SUA. Se așteaptă ca fondul să genereze noi investiții în startup-uri de aproximativ 6.5 miliarde de euro, deci dublu față de capitalul de risc disponibil în Europa.

Directorul executiv al EIF, Pier Luigi Gilibert, a declarat că „VentureEU este o completare importantă pe scena de capital european. Deși am sprijinit până acum mai mult de 500 de fonduri, acesta este un program unic în cadrul UE”.

Cele șase fonduri vor prelua acțiuni în câteva fonduri mai mici în care s-a investit și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări europene fiecare. Acestea vor contribui la finanțarea IMM-uri din domenii precum tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), digital, științele vieții, tehnologii medicale și eficiența resurselor și a energiei.