Europa este neprietenoasă cu femeile care fondează startup-uri tech, iar situația nu pare să se îmbunătățească, ba dimpotrivă. Startup-urile compuse exclusiv din bărbați au atras 93% dintre investițiile făcute în Europa, în 2018, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de firma de investiții Atomico, citat de The Guardian. În 2012, era vorba despre 92% dintre investiții.

În raport au fost incluse 175 de startup-uri, dar numai unul dintre acestea avea o femeie în calitate de CTO, 6% în funcția de CEO și chiar și rolurile care sunt adesea ocupate de femeie CMO și CFO, sunt deținute în proporție de 80% de bărbați.

Comunitatea de investitori este cea care poate contribui la diminuarea acestei discrepanțe, este de părere Niklas Zennström, fondatorul Atomico. „Industria europeană de VC duce lipsă de rentabilitate pentru că îi ne lipsește diversitatea”, afirmă Zennström. „Startup-urile nu au performanțe mai bune pentru că le lipsește diversitatea - atât diversitatea în echipe, cât și în rândul fondatorilor pe care îi susținem. Asta înseamnă o diversitate nu numai a genului, ci și în ceea ce privește mediul din care vine, rasa, etnia, diferențele fizice și cognitive”, adaugă Niklas Zennström.

În ceea ce privește opiniile antreprenorilor referitor la această problemă, aproape jumătate dintre ei consideră că industria tech este incluzivă, în timp ce 46% dintre femei au spus că au fost discriminate, ceea ce înseamnă că cealaltă jumătate este compusă, preonderent din bărbați.

Foto credit: alebloshka / Deposit Photos