Utilizatorii vor putea să folosească criptomonedele Libra în wallet-uri ale unor terți sau chiar folosind portofelul său electronic, Calibra, integrat în WhatsApp, Messenger și propria aplicație, scrie TechCrunch.

De asemenea, Facebook a publicat un white paper în care explică modul de funcționare al Libra și integrarea pe blockchain, înainte de lansarea criptomonedei, planificată pentru prima jumătate a anului viitor.

Potrivit companiei, Facebook nu va deține controlul total asupra Libra, ci va avea un singur drept de vot, alături de alți membri fondatori ai Asociației Libra. Până acum, s-au adunat 28 de fondatori din diferite industrii, printre care companii de plăți, grupuri ecommerce și VC-uri au anunțat că vor susține acest proiect și vor integra moneda în serviciile lor. Printre cele mai cunoscute nume sunt Visa, Uber, eBay, Lyft, Spotify, Coinbase sau PayPal. Fiecare dintre aceștia vine cu o investiție de cel puțin 10 milioane de dolari.

Calibra, portofelul digital Facebook

În același timp, Facebook lansează subsidiara Calibra, care se va asigura de tot ce ține de criptomonedă și protecția datelor personale ale utilizatorilor, astfel încât datele legate de tranzacțiile Libra să nu interfereze cu datele de Facebook, pentru a nu fi folosite în targetare.

Prin lansarea acestei criptomonede, Facebook vrea să ofere o extensie evoluată a PayPal. Libra ar urma să fie o metodă de plată mai simplă de configurat, cu mai puține comisioane, mai accesbilă pentru cei care nu dețin un cont bancar, mai flexibilă pentru developers și mai durabilă, prin folosirea tehnologiei blockchain.

Spre deosebire de Bitcoin, care este u nactiv speculativ, Libra este o monedă digitală susținută de active de rezervă. Obiectivul final este să fie creată o formă globală de plată decentralizată, care să fie la fel de stabilă ca dolarul și care să poată fi folosită pentru a cumpăra aproape orice și poate susține o gamă largă de produse financiare - de la banking la împrumuturi și credite.

Cum poate moneda Facebook să amenințe sistemul financiar tradițional, citiți o opinie aici, semnată de Răzvan Enache, project manager al conferinței Future Banking.