Oficialii Irish Data Protection Commission, entitatea care supervizează chestiunile de securitate a datelor în regiune, au precizat faptul că, din cele 50 de milioane de conturi Facebook compromise de hackeri, vreo 10% ar fi ale utilizatorilor din Uniunea Europeană, scrie TechCruch.

Adică în jur de 5 milioane de conturi. Iar în baza regulamentului GDPR, privind protecția datelor cu caracter personal, intrată în vigoare la nivelul UE la finalul lunii mai a acestui an, Facebook ar putea deveni prima ”victimă” majoră a acestei legi. Asta pentru că oficialii UE ar putea să le aplice varianta cea mai mare de amendă prevăzută în regulamentul GDPR. La cele 40,7 de miliarde de dolari făcute anual de Facebook, compania ar putea fi amendată cu 4% din sumă: 1,63 miliarde de dolari.

Amenda ar putea fi aplicată dacă oficialii UE consideră că Facebook nu a făcut suficient de multe lucruri pentru a asigura protecția datelor personale ale utilizatorilor săi. Este posibil ca americanii să fie amendați pentru data breach-ul major pe care l-au avut, dacă ne uităm la faptul că Uniunea Europeană a preferat mereu să penalizeze și derapajele celor de la Google.

Reamintim că Facebook a anunțat vineri că aproximativ 50 de milioane de utilizatori au fost afectați de o breșă de securitate, compania delogând utilizatorii din conturile lor. Aparent, atacatorii au exploatat o vulnerabilitate existentă în modulul View As, cel care permite utilizatorilor să își vadă profilul din perspectiva unui alt user.

Specialiștii providerului român de soluții de securitate Bitdefender au venit recent cu o serie de sfaturi care ne ajută să ne securizăm mai bine conturile de pe această rețea.