Early Game Ventures (EGV)

Early Game Ventures este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

EGV este unul dintre cele mai activi investitori în startup-uri de tehnologie din România. Cu o strategie generalistă, EGV investește în companii de tehnologie cu fondatori dedicați startup-ului lor și care adresează piețe globale. Printre domeniile de interes ale fondului se numără aplicații de AI, fintech, cybersecurity, enterprise software, agritech, edtech, proptech, consumer apps.

În cei trei ani de activitate de investiții, EGV a construit un portofoliu de 26 de companii. Doar la nivelul anului trecut, EGV a făcut șapte noi investiții: MeetGeek AI (servicii de speech to text), Licenseware (serviciu enterprise level de management al licențelor software), FameUp (platforma care pune în contact micro-influenceri cu brand-uri), Vatis Tech (tehnologie de speech to text), Kinderpedia (platforma de educație), Brand Minds (platforma de evenimente și content de business), BonApp (aplicație de economie circulară).

Totodată, compania din portofoliul EGV în care fondul a investit suma cea mai mare este Bunnyshell, o companie de infrastructură de cloud. Suma totală investită în Bunnyshell de către EGV este de 3,4 milioane Euro.

Așa cum ne-a precizat Cristian Munteanu, Managing Partner Early Game Ventures, în acest an, Early game Ventures va lansa EGV Fund II și va continua strategia de investiții a Fondului I: fondul va investi în cele mai bune startup-uri de tehnologie din România, cu focus în zona de deep-tech, startup-uri B2B și tehnologii green.

Detalii despre investițiile Early Game Ventures găsiți aici.

GapMinder Venture Partners

GapMinder este un fond de capital de risc de 50 de milioane de euro, care investește în companii de tehnologie create în România și Europa Centrală care cresc rapid la nivel internațional, aflate în faza de Seed sau Serie A.

Partenerii GapMinder au o abordare directă ca investitori, ajutând companiile să crească prin consultanță strategică și implicare directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară.

Portofoliul GapMinder include companii precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deepstash, Frisbo sau Planable.

GapMinder este co-finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020.

Totodată, GapMinder este partener strategic al programului de accelerare Techcelerator (despre care scriam aici). Techcelerator a susținut cu succes peste 50 de startup-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem.

În cei patru ani de la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de asistență continuă pentru go-to-market și investment readiness, reușind să atragă runde de finanțare de aproximativ 15 milioane de euro.

Informații despre investițiile realizate de GapMinder găsiți în aceste materiale.

Morphosis Capital

Morphosis Capital este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești.

Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenori internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși.

Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro.

Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI și Cronos Med.

Aici găsiți detalii despre investițiile realizate până acum de echipa Morphosis Capital.

Sparking Capital

Sparking Capital este un fond de investiţii cu capital de risc care finanţează startup-uri în etape timpurii ale existenţei lor.

Sparking Capital se axează pe investiții de tip pre-seed și seed, cu precădere în industria startup-urilor de tehnologie care se diferențiază prin modele de business inovatoare și au potențialul de a se extinde rapid pe plan internațional.

Printre verticalele de interes pentru echipa fondului se numără fintech, property tech, Industry 4.0, economie circulară, marketing tech, transformare digitală și sustenabilitate.

Portofoliul de investiții al Sparking Capital cuprinde startup-uri precum Queesto (travel), Bright Spaces (proptech), Sypher (GDPR), EcoTree (sustenabilitate), Bankata (fintech), ProductLead (marketing digital), Hyperhuman (AI).

Catalyst România

Catalyst România este un investitor de capital de risc în companiile românești de tehnologie care au potențialul de a deveni lideri regionali sau provocatori globali.

Catalyst România a fost administratorul fondului care a strâns primul fond de risc românesc susținut de inițiativa JEREMIE România în 2012.

Echipa este formată din Marius Ghenea, Alin Stanciu, Jozsef Kover, Alina Georgescu și Antonela Dragomir, și este interesată, în primul rând, de investițiile în sectoare de creștere ridicată, inclusiv tehnologie și internet, mass-media și comunicații și servicii cu tehnologie.

Catalyst România este susținut de 3TS Capital Partners, care servește ca o extensie a echipei Catalyst și oferă suport de expansiune internațională pentru companiile din portofoliu din Europa și SUA.

Roca X

Roca X este un venture capital de 12 milioane de euro, finanțat integral privat, care investește în start-upuri disruptive din tehnologie aflate la început de drum în faza de Pre-Seed sau Seed.

În decembrie 2021, echipa de management a ROCA X a devenit primul Administrator de fonduri de investiții alternative EuVECA din România, înregistrare ce îi va permite administrarea de portofolii de fonduri cu capital de risc de pe teritoriul Uniunii Europene, baza de funcționare fiind regulamentul Uniunii Europene privind fondurile europene cu capital de risc.

Printre investițiile sale se numără: Code of Talent, XVision, Kinderpedia, Mocapp, Bonapp.eco, Medicai, Benefito Mobile, First Airbone sau Frisbo.

Echipa ROCA X le susține prin implicarea activă în managementul companiei, cu resurse, networking, know-how și finanțare pentru a-i transforma în unicornii de mâine.

Detalii despre investițiile din portofoliul Roca X puteți afla aici.

Simple Capital

Simple Capital este un vehicul de investiții private, fondat în 2019 de Andrei Pitiș – antreprenor, investitor și adviser, cu peste 25 de ani de experiență în industria IT din România și Statele Unite și având la activ cinci tranzacții internaționale de succes.

Printre investițiile realizate de Simple Capital se numără cele în Softbinator Technologies (dezvoltare software), KIM (dezvoltare software), DIP Software (fintech).

Mai multe informații despre investițiile Simple Capital găsiți și în aceste materiale.

Neogen Capital

Neogen Capital este vehiculul de investiții condus de Călin Fusu, fondatorul Neogen. Compania Neogen SA a fost înființată în anul 2000 și s-a specializat pe dezvoltarea de business-uri de succes de tip marketplace în zona online, cele mai importante fiind BestJobs, Vivre, Clever Taxi (vândută între timp la Daimler), iTaxi (Moldova), Frisbo, Conso.ro și Casta.ro.

Printre investițiile realizate de Neogen Capital se numără cele în Cleany (devenit Zumzi - servicii pentru îngrijirea locuinței), Tulipr.ro (marketplace evenimente), RacketPal (aplicație care ajută jucătorii de sporturi cu rachetă să-și găsească parteneri de joc), Tailent (AI).

Detalii despre investițiile Neogen Capital găsiți aici.

Launchub Ventures

Launchub Ventures este un fond de investiții din Bulgaria, activ și pe piața locală. În luna decembrie a anului trecut, fondul VC Launchub Ventures a anunțat finalizarea fondului de 74 de milioane de euro pe care le vor avea la dispoziție pentru tranzacții în Europa Centrală și de Est.

Launchub Ventures a fost lansat în 2012, iar în decembrie 2016 a reușit să ridice o rundă de 18 milioane de euro. Printre susținătorii fondului sunt și European INvestment Fund, dar și mai mulți antreprenori din regiune.

În următorii patru ani Launchub vrea să investească în peste 25 de startup-uri. Printre investițiile anterioare se numără FintechOS, GTMHub, Giraffe360, Office RnD sau Ferryhopper.

Investițiile vor fi cuprinse între 500.000 de euro și 2 milioan ede euro, dar jumătate din suma ridicată va fi păstrată pentru investiții de tip follow up în companiile deja existente.

Un interviu pe larg cu Rumen Iliev, partener la Launchub, despre planurile de investiții în regiune în 2022, găsiți aici.

Eleven Ventures

Eleven Ventures este unul dintre cele mai importante fonduri Venture Capital din Bulgaria și Europa de Sud-Est, investind în start-up-uri aflate în etape timpurii de dezvoltare din 2012.

Cu 150 de investiții colective pe parcursul a 8 ani, echipa Eleven a contribuit la catalizarea ecosistemului local de start-up.

Eleven susține companiile tehnologice în patru verticale prioritare - fintech, healthcare, future of work, future of food și investește în principal în inovația tehnologică B2B.

SeedBlink

SeedBlink este o platformă de investiții în startup-uri de tehnologie. Compania își propune să democratizeze procesul de investiții prin a îmbina vizibilitatea adusă de crowdinvesting, flexibilitatea business angels și expertiză VC într-o platformă online.

Viziunea SeedBlink este de a modela viitorul tehnologic al Europei prin crearea unei platforme de investiții care să îmbine audiența crowd-ului, flexibilitatea investitorilor angel și structura VC-urilor.

Platforma lansată în decembrie 2019 de foștii bancheri, Andrei Dudoiu și Ionuț Pătrăhău, cărora li s-au alăturat și antreprenorii cu vastă experiență în domeniul IT, Radu Georgescu și Carmen

Sebe, a atras până acum peste 5.000 de investitori din 15 țări.

La mijlocul lunii mai a anului trecut, platforma de investiții SeedBlink a încheiat runda de finanțare de tip serie A în valoare de 3 M euro, dintre care 1,1 milioane de euro prin crowd investing, dublu față de targetul inițial.

Startup-urile listate până acum pe platforma SeedBlink au reușit să atragă peste 37 de milioane de euro, tichetul mediu de investiții fiind de 5.800 de euro. Pe SeedBlink sunt activi pestee 8.500 de investitori din 51 de țări.

Informații despre SeedBlink și campaniile de equity crowdfunding derulate prin intermediul platformei puteți afla aici.

TechAngels

TechAngels reunește investitorii privați din țara noastră. TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 118 membri.

Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing.

Investitorii privați din țara noastră, parte din rețeaua TechAngels, au investit, în total, 8,9 milioane euro în 2021, cu 43% peste nivelul investițiilor din 2019 și dublu față de 2020. Finanțările au vizat 69 de start-up-uri, din care 14 au beneficiat de runde follow on.

Mai multe detalii despre investițiile realizate de TechAngels puteți găsi aici.

Growceanu

Growceanu este un grup de business angels fondat în 2018.

Grupul de investitori are un buget de investiții flexibil, iar până acum a investit în companiile Bright Spaces, xVision, EmailTreeAI, Kinderpedia, Sitter, Milluu.

Growceanu este interesat în special de startupuri din domeniile PropTech, EdTech, SmartCity, Enterprise, Marketplaces, FinTech și MedTech, bazate pe abordări din zonele tehnologice: Artificial Intelligence, SaaS, Data Science, Digital Mapping, IoT.

În primăvara anului trecut portofoliul Growceanu consta în investiții în valoare de 400.000 de euro care au fost plasați în startup-uri precum Bright Spaces, xVision, EmailTreeAI, Kinderpedia, Telios, Sitter și Milluu.

Mai multe detalii despre investițiile în startup-uri la care au participat și investitorii privați care fac parte din Growceanu puteți afla aici.