Abonează-te pentru a urmări interviurile de business start-up.ro în avanpremieră la canalul nostru de YouTube.

Ascultă interviurile start-up.ro în format audio în podcast-ul nostru. Abonează-te și descarcă episoadele ca să le asculți oriunde.

Launchub Ventures este un fond de VC din Sofia, Bulgaria și încă de la începutul anului și-a anunțat intenția de a ridica 70 de milioane de euro care să alimenteze noi investiții în Centrul și Estul Europei.

Launchub Ventures a fost lansat în 2012, iar în decembrie 2016 a reușit să ridice o rundă de 18 milioane de euro. Printre susținătorii fondului sunt și European Investment Fund, dar și mai mulți antreprenori din regiune. În momentul de față Launchub Ventures are 74 de milioane de euro pentru investiții seed și pentru investiții de tip follow up pentru startup-urile deja din portofoliu.

Noi am vorbit cu Rumen Iliev pentru a afla detalii despre planurile Launchub Ventures, dar și despre ecosistem. Poți urmări interviul în engleză în video-ul de mai sus sau în variantă de podcast mai jos.

Obiectivele Launchub Ventures Fund II

Fund II este al treilea fond al Launchub. Primul a fost unul mic, de 9 milioane de euro, și a fost considerat un Beta, după cum zice chiar Rumen Iliev. El mărturisește că se temea că nu vor ajunge la suma dorită, dar acum ecosistemul din Europa de Sud-Est are destui bani.

„Cred că această abundență de fonduri nu era vizibilă când am început să ridicăm această rundă. Acum a trebuit chiar să ne oprim după ce am trecut și de nivelul de 70 de milioane de euro impus inițial. Avem alături de noi European Investment Fund, International Financial Corporation, dar și 8 dintre fondatorii unor startup-uri din portofoliul nostru care au făcut exit”, spune Rumen Iliev.

Practic, Launchub a ajuns la un cerc important în lumea startup-urilor. Fondatori deja finanțați au vândut startup-urile și devin coinvestitori pe mai departe, iar o mare parte din fonduri vine din zona de antreprenoriat privat.

Un fond regional și agnostic de domenii

„Launchub Ventures este un fond regional prin design. Vom susține fondatori din sud-estul Europei și vrem să le accelerăm creșterea, să deschidă afacerile lor în hub-uri mari și în piețe mai apropiate de clienții acestora”, a spus Rumen Iliev. El consideră că tracțiunea startup-urilor din zona noastră este uneori încetinită de faptul că fondatorii trebuie să aibă o strategie de a ieși pe piețe mari, cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie, iar costurile sunt mari. Și timing-ul trebuie să fie foarte bun.

„Oportunitatea pentru noi e să investim în seed. Definim acest nivel ca fiind între 300.000 de euro și 4 milioane de euro. Bazându-ne pe experiențele anterioare, vedem că fondatorii din Estul Europei ridică runde mai mici decât ar avea nevoie pentru a-și atinge obiectivele necesare pentru un Series A. Astăzi o rundă de tip Series A e de 10 milioane de dolari cel puțin. Iar pentru acest țel fondatorii trebuie să urmărească o oportunitate de piață de miliarde de dolari, ceea ce e dificil de văzut din prima”, spune Rumen Iliev.

Rumen consideră că în trecut această lipsă era dată de absența fondurilor din piață, dar astăzi limitarea e diferită. Fondatorii sunt mai „timizi” când vine vorba de apetitul de risc, iar startupiștii din Estul Europei ar trebui să aibă o viziune mai curajoasă. De asemenea, spune Iliev, regiunea s-a schimbat. Nu mai are avantajul costurilor mici pentru oameni de vânzări sau pentru programatori, așa că abordarea trebuie să fie diferită.

Rumen menționează că Launchub Ventures poate conduce runde de 4 milioane de euro, dar nu va oferi toți acești bani, ci până la 2 milioane de euro, în colaborare cu alți investitori angel sau fonduri de VC.

„Să conducem o rundă înseamnă să investim 50-75%. Suntem capabili să conducem o rundă de 4 milioane de dolari singuri, dar nu o vom face. Vrem să avem interacțiuni cu investitori anteriori în acel startup și cu alte fonduri”, explică Rumen Iliev.

De asemenea, când vine vorba de domenii în care vor investi, Rumen Iliev e sceptic să facă o împărțire clară pe verticale.

„Dacă excludem elementul de marketing al alegerii unei verticale, conceptul acesta e ciudat când vorbim de startup-uri early stage. Suntem partenerii antreprenorilor și vrem să-i ajutăm să crească. De ce să ne specializăm. Suntem agnostici de verticale și scopul nostru este să-i ducem pe acești fondatori din momentul în care îi întâlnim spre o investiție Series A”, spune Rumen Iliev.

În plus, Launchub Ventures vrea să continue să aibă o abordare regională. Dacă anterior existau limitări inclusiv birocratice, acum ar avea libertatea să investească oriunde, dar vor să fie aproape de piețele pe care le cunosc și de fondatori.

„Dacă vezi o companie bună și e într-o țară unde nu ai niciun contact, atunci e foarte greu să afli detalii. Nu ai capacitatea de a întreba 3-5 persoane despre fondatori și nu poți valida. Suntem un fond regional cu investiții în aproape toate țările din Sud-Estul Europei, așa că e mai ușor să validăm”, consideră Rumen Iliev.

El spune că investițiile de tip seed sunt un joc local în care trebuie să fii conectat la ecosistem și trebuie să cunoști background-ul și dificultățile fondatorilor.

Ce criterii are Launchub Ventures când investește

Am discutat cu Rumen și despre criteriile pe care le are Launchub Ventures. El a menționat două esențiale, deși nu sunt singurele: oportunitatea de piață și timing-ul. Și a explicat foarte interesant dificultățile pieței actuale când vine vorba de startup-uri.

„Din cauza inflației în evaluări și runde de investiții, și da, și noi am contribuit la asta, rundele de tip Series A se duc la evaluări de peste 50 de milioane de dolari. Iar dacă ai o investiție cu o asemenea evaluare, trebuie să ai oportunitatea unui business de miliarde”, spune Rumen Iliev.

„Fondurile nu vor investi dacă nu vor vedea oportunități de peste un miliard de dolari cel puțin. Iar noi, ca fond de seed, nu putem să investim în ceva mai mic sau care nu are această perspectivă de piață. În trecut era bine dacă aveai un exit de sute de milioane de dolari, dar acum nu-ți faci treaba bine dacă te mulțumești cu atât”, spune partenerul Launchub Ventures.

El menționează că acest lucru înseamnă că investițiile sunt mult mai targetate înspre companii ce privesc global și au perspective de a avea evaluări sau o piață de peste un miliard de dolari. Și spune că pot exista startup-uri regionale sau locale, ce vor face afaceri bune de milioane de dolari, dar care nu sunt investibile, deși sunt afaceri foarte corecte și bune. Dar aceasta e piața de startup-uri.

Un al doilea criteriu esențial este timing-ul. „De obicei startup-urile din Europa de Est atacă piețele prea târziu și au deja competiție uriașă acolo. Dacă ai lideri de piață globali, va fi îngrozitor de greu, chiar dacă ai un produs de sute de ori mai bun”, explică Rumen Iliev.

„Să fii prea devreme într-o piață e de asemenea o eroare. Am investit în trecut în tehnologii bune, dar dacă piața nu e pregătită, e o greșeală”, explică investitorul bulgar.

Ce investiții pregătește Launchub Ventures

În anunțul de încheiere a rundei de finanțare, Stephane Gantchev de la Launchub Ventures vorbea despre faptul că urmează investiții imediat, chiar într-un startup din România. Am vorbit cu Rumen Iliev despre acest lucru și chiar dacă nu a dat nume, a explicat ce urmăresc în piață și cum a evoluat aceasta.

„Acum 9 ani trebuia să educăm piața. Acum 5 ani piața era deja acolo. Iar în trecut companiile de outsourcing au început să dezvolte produse, dar nu se pricepeau. Ei bine, astăzi, aceste companii au succes și vedem companii de outsourcing, de servicii, care dezvoltă produse cu succes. Și e un trend extrem de interesant”, spune Rumen Iliev.

El menționează că unele companii cu care au discuții avansate sunt acest tip de companii care vin cu expertiză și ambiție, dar și cu experiență.

„Vedem o mulțime de companii de produs care au pornit ca spinoff-uri din business-uri de servicii”, explică Rumen Iliev.

Un alt trend interesant urmărit de aceștia e Diaspora, dar de obicei Diaspora din Bulgaria, fondatori care au dezvoltat startup-uri de succes în străinătate.

„Să pierzi timpul fondatorilor e cea mai mare greșeală ca investitor”

Jumătate din Fund II va fi rezervat pentru investiții în startup-uri existente deja în portofoliu.

„Am realizat că uneori companiile au dificultăți să ridice fonduri, poate din factori externi, cum ar fi Covid. În aceste cazuri ai nevoie de un partener alături de tine. Data trecută am pus deoparte 30% pentru aceste investiții, dar nu a fost suficient. Așa că acum pornim cu 50-60% din fond rezervați pentru follow up”, spune Rumen Iliev.

Când vine vorba de abordarea Launchub după o investiție, interacțiunea dintre investitor și fondator depinde de aceștia din urmă.

„Prima regulă pe care o avem e că timing-ul e esențial. Investești milioane ca să cumperi 18 luni. Fiecare zi e scumpă”, spune Iliev.

„Cea mai mare greșeală pe care o pot face investitorii e să pierzi timpul fondatorilor. Vrem să adăugăm valoare într-un mod voluntar și nu putem să-i forțăm pe fondatori să se conecteze cu alții sau să lucreze la anumite aspecte dacă nu e important pentru business”, explică Rumen.

Altfel, Launchub Ventures încearcă să-i conecteze cu alți investitori Series A și organizează public Series A Academy, unde pune fondatorii de startup-uri față în față cu investitori Series A.