Fitbit a cumpărat astăzi Vector Watch. Mai exact proprietatea intelectuală (software) și echipa. Practic, Vector Watch dispare. Este a patra achiziție a Fitbit, liderul pieței de wearables, după ce de curând cumpăraseră Pebble, un alt producător de ceasuri inteligente, care a avut un succes fulminant pe Kickstarter.

fitbit vector watch fitbit blaze ceas inteligent vanzare vector watch

Fitbit, 10 ani de istorie și evaluare de miliarde de dolari

Fitbit a fost fondat în 2007 de James Park și Eric Friedman. Pe 7 mai 2015, Fitbit s-a listat la bursă la o evaluare de 4,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, piața nu a reacționat cum sperau acționarii la dispozitivele purtabile și, în 2016, entuziasmul a scăzut. Astfel, acțiunile Fitbit au scăzut în 2016 cu 50%, iar James Park, CEO-ul Fitbit, compania care a preluat Vector Watch, a anunțat în octombrie că firma va trece printr-o schimbare radicală de focus, de la o companie de electronice de larg consum la una de sănătate digitală.

Citește mai multe despre achiziția Pebble de către Fitbit și dacă aceasta este succes sau eșec. 

În acest context, Fitbit a început să cumpere rivali care aveau produse bune, dar și software de calitate, cum a fost cazut Pebble și Vector Watch.

Linia de produse Fitbit conține opt dispozitive, de la brățări simple de fitness, la ceasuri inteligente, până la un cântar inteligent numit Fitbit Aria.

fitbit ceasuri inteligente ceas inteligent bratara fitness

Fitbit a vândut 21 de milioane de dispozitive din 2011 până astăzi și avea, la finalul lui 2016, un market share de 71%, impresionant chiar și pentru o piață relativ restrânsă.

Achizițiile Fitbit, pe lângă Vector Watch

Cea mai mare achiziție din istoria Fitbit este Pebble, producătorul de ceasuri inteligente care s-a dezvoltat pe Kickstarter. Tranzacția pentru Pebble a fost estimată la 40 de milioane de dolari și a avut aceeași formă - Pebble nu va mai produce dispozitive, va oferi doar suport și se va alătura echipei Fitbit, pentru a produce noi device-uri purtabile sub brandul american.

Pebble, de la 750 de milioane de dolari la câteva zeci

De-a lungul timpului, Pebble și-a finanțat produsele cu ajutorul Kickstarter. Primul ceas a primit o finanțare de 10 milioane de dolari, Pebble 2 a primit 12 milioane de dolari, iar Pebble Time a primit 20 de milioane. Pebble avusese multe oferte înainte, pe când piața de wearables inteligente era pe val. De exemplu, TechCrunch a scris că Citizen ar fi oferit 740 de milioane de dolari pentru firmă în 2015.

Fitbit a cumpărat Coin, pentru plăți mobile

Tot în 2016, Fitbit a cumpărat Coin, un startup din domeniul plăților mobile care a dezvoltat un înlocuitor universal pentru carduri bancare. Practic, odată cu achiziția Coin, pentru o sumă care nu a fost făcută publică, Fitbit poate introduce tehnologii NFC de plăți în dispozitivele sale pentru a lupta cu Apple Watch.

Fitbit și Fitstar, o achiziție pentru dezvoltarea zonei de activități sportive - 20 de milioane de dolari

Prima achiziție importantă făcută de Fitbit a fost Fitstar, potrivit Forbes. Tranzacția a fost estimată la o sumă cuprinsă între 17 și 24 de milioane de dolari. Practic, a fost primul pas important făcut de Fitbit în dezvoltarea de software mai bun din zona de antrenament și viață sănătoasă, spre care se concentrează astăzi. De altfel, software-ul e și motivul pentru care au cumpărat Vector Watch, o companie care dezvoltare un sistem de operare de la zero, adaptat pentru diverse activități și la toate telefoanele mobile. Fitstar crea o serie de aplicații de fitness și yoga pe care putea să le integreze cu ceasurile inteligente și cu brățările inteligente.