Diar, grup de cercetare a tehnologiei blockchain, a realizat un raport în baza datelor furnizate de Pitchbook și a constatat că startup-urile de blockchain și criptomonede au primit aproape 3,9 miliarde de dolari de la fondurile VC în primele trei trimestre ale acestui an, ceea ce înseamnă o creștere cu 280% față de totalul investițiilor din 2017. Cei de la Coindesk scriu că numărul deal-urilor aproape s-a dublat în 2018.

În același timp, volumul mediu al investițiilor în cripto și blockchain au crescut cu peste 1 milion de dolari în 2018, până în acest moment. În cazul a zece dintre cele mai mari investiții, beneficiarii acestora au ridicat, în total, peste 1,3 miliarde de dolari investiții de capital de risc. Una dintre firme are un token propriu (numit DFINITY).

Studiul prezintă nu doar o statistică a investițiilor în startup-urile de blockchain și criptomonede în 2018, dar a și explicat motivul pentru care VC-urile au înregistrat o creștere bruscă în popularitate în rândul startup-urilor care caută finanțare. Potrivit Diar, 70% dintre token-uri sunt acum evaluate mai jos decât în timpul vânzărilor. Mai mult, „majoritatea token-urilor au scăzut în preț cu peste 90% față de cele mai înalte valori din toate timpurile”, afirmă compania.

Alte aspecte care au avut un impact negativ asupra strângerilor de capital pe bază de token-uri au fost reglementările și ICO-urile în sine, întrucât „ICO-urile non-equity nu sunt doar atent examinate de organismele de reglementare, dar și fondatorii au stimulente aliniate foarte greșit, întrucât nu există obligații contractuale de livrare a unui produs”, afirmă cei de la Diar.