Programul “Dezvoltarea IMM-urilor în România” contribuie la obiectivele generale ale Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Obiectivul Programului este creșterea valorii adăugate și dezvoltarea durabilă în sectorul românesc de afaceri. Programul caută să stimuleze și să implementeze o cooperare de afaceri pe termen lung între Islanda, Liechtenstein și Norvegia și România, pe baza dezvoltării și inovării în afaceri.

Condiții pentru înscrierea la finanțare

Finanțările asigurate din fonduri norvegiene și SEE se aplică pentru proiecte care vor desfășura activități într-una din următoarele arii inovatoare:

1. Dezvoltarea, implementarea și investițiile în tehnologii ecologice inovatoare

2. Dezvoltarea de produse și servicii ”verzi”

3. Dezvoltarea și implementarea de ”procese de producție mai verzi”

Startup-urile românești care vor să aplice în proiect trebuie să depună propunerile online AICI, până la data de 14 iulie 2022, ora 14:00.

Intensitatea sprijinului reprezintă până la 85% din totalul activităților eligibile din cadrul proiectului. Așadar, în situația în care grantul va ajunge la 85%, start-upul beneficiar va trebui să acopere din resurse proprii restul de 15% din investiție. O cerință este ca solicitantul să fie înființat de cel puțin 6 luni, dar nu mai mult de 4 ani de la data termenului limită din apel.

Sesiune de informare

O sesiune de informare va fi organizată în data de 28 iunie, ora 11:00. Cei interesați se pot înregistra AICI.

Afaceri de succes dezvoltate cu ajutorul granturilor SEE si norvegiene:

Promateris – producător de top specializat în ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile, care împreună cu BioBag, reciclează 100% din deșeurile industriale pe care le generează, devenind un leader în Europa de Sud-Est.

Cemacon - cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc care alături de International Development Norway, ecologizează procesul de producție prin achiziționarea de noi tehnologii pentru industria ceramică.

Mai multe exemple de startup-uri care au primit granturi asemănătoare se pot regăsi AICI.