Perspectivele de creștere pe termen lung ale industriei de VC și PE au cunoscut un trend pozitiv, iar accelerarea digitalizării impusă de adaptarea la noua normalitate a devenit o oportunitate substanțială, potrivit cercetărilor de piață ale Fondului European de Investiții (FEI) și discuțiilor purtate în timpul celei de-a 4-a ediții a ”Venture în CEE”, un eveniment online pentru investitori organizat de How to Web cu sprijinul FEI.

Evenimentul s-a axat pe potențialul în creștere al Europei privind combaterea impactului negativ al pandemiei în conversațiile cu cei mai importanți actori regionali din partea fondurilor de venture capital.

Potrivit unei serii de sondaje derulate de către FEI - care au acoperit investitorii Venture Capital, Private Equity Mid-Market și Angel Investors - percepția asupra capacității de a atrage capital s-a îmbunătățit substanțial la sfârșitul anului comparativ cu martie 2020.

De asemenea, deși sentimentul privind noile investiții s-a deteriorat substanțial în octombrie, așteptările pentru următoarele 12 luni s-au îmbunătățit substanțial, în special în rândul respondenților VC și Private Equity Mid-Market (PE MM).

Criza COVID-19 a avut un impact mai restrâns asupra strategiilor de investiții ale fondurilor de venture capital, în comparație cu fondurile private equity și business angels.

Doar 8% dintre respondenții VC nu au făcut investiții între martie și octombrie 2020, în timp ce aproape o treime dintre respondenții fonduri de private equity nu au făcut investiții în aceeași perioadă. Aproape două treimi dintre fondurile VC au investit atât în noi tranzacții, cât și în runde de investiții în companiile din portofoliu.

Iar aproximativ 4 din 10 manageri de fonduri VC și PE MM afirmă că evoluția companiilor din portofoliu a fost sub așteptări începând cu martie 2020.

Marius Ghenea, Managing Partner în cadrul fondului Catalyst România, a precizat faptul că, inițial, perioada de lockdown instituită la declanșarea pandemiei de coronavirus în țara noastră, a pus toate investițiile în așteptare.

”Noroc că a fost o perioadă doar în primăvară și vară, din toamnă am văzut iar interes din partea investitorilor”, a spus Ghenea în cadrul evenimentului.

Iar această expectativă a investitorilor nu a afectat numai startup-urile, ci și echipele companiilor de venture capital, așa cum este Catalyst, care nu au mai reușit să strângă la timp banii necesari pentru noi investiții. ”Pentru noi a însemnat că am fost amânați o jumătate de an cu fondurile pentru noul fond, dar când am revenit în toamnă cu discuțiile pentru investitorii privați, aveam deja suportul EIF, am descoperit că e interes foarte mare pentru investiții cu capital de risc”, a declarat Ghenea.

La începutul lunii decembrie 2020, echipa Catalyst România anunța lansarea fondului Catalyst România II, cu o dimensiune țintă de 40 de milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiți pentru investiții în startup-uri românești și din regiune.

”A trebuit să mutăm totul online, la distanță, ceea ce nu e chiar normal când vorbim despre investiții, dar am reușit să o facem și așa. Aceasta a fost provocarea, dar acum vedem un ecosistem mult mai vibrant”, a mai spus Marius Ghenea, menționând faptul că echipa Catalyst va anunța o serie de noi investiții în startup-uri românești (fondul se axează pe susținerea startup-urilor din România, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina) în curând.

Dinamica pozitivă a pieței locale este foarte ușor de observat din perspectiva ultimelor investiții, cum sunt, spre exemplu, ultima rundă de investiții a Fintech OS sau exit-ul Green Horse Games. Totodată, vedem fondurile locale VC atrăgând mai multe surse de finanțare, așa cum este cazul Catalyst România II, care tocmai a anunțat un al doilea closing la aproape 40 milioane euro, cu participare importantă a FEI prin resurse JEREMIE.

”Fondurile de venture capital locale au asigurat continuitate celor mai de succes investiții de pre-seed și seed, atât în 2020, cât și la începutul lui 2021, și au permis unor startup-uri emergente românești să se dezvolte internațional, atrăgând atenția și investițiile unor reputate fonduri globale”, a declarat Bogdan Iordache, Fondator și Președinte How to Web.

Administratorii de fonduri VC și private equity sunt optimiști cu privire la starea actuală a oportunităților pe care startup-urile le au pentru perioada următoare. Accelerarea digitalizării creează necesitatea unor politici care să susțină companiile să acceseze și să implementeze oportunitățile și să le asigure acces la finanțare. Respondenții la sondajele de piață derulate de către FEI consideră că programele guvernamentale regionale și naționale PE/VC sunt relevante, dar și că viteza lor de implementare ar putea fi îmbunătățită.

”Fondul European de Investiții va continua să joace un rol catalizator pentru ecosistemul de venture capital și private equity local și european, ajutând companiile să crească prin acces la finanțare, resurse și piețe. Instrumentele pe care le gestionăm au ajutat companii ca UiPath și Fintech OS să obțină succesul de astăzi. Acestea sunt cele mai vizibile companii, însă alte zeci se dezvoltă cu ajutorul financiar implementat de către Fondul European de Investiții, care reușește să acționeze la baza noii economii”, a declarat Pablo Milan, Mandate Manager Equity în cadrul FEI.

Aproape 80 companii din România au beneficiat de investiții din partea a 6 fonduri de VC și private equity, la a căror formare și finanțare a contribuit Fondul European de Investiții cu resurse din fonduri structurale, respectiv Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Regional.

The Romanian Venture Report este disponbil aici: https://www.howtoweb.co/romanian-venture-report-2020/