Ford și Baidu au anunțat lansarea unui proiect comun de testare a mașinilor autonome pe o perioadă de doi ani. Mașinile vor fi scoase pe anumite străzi din Beijing, existând posibilitatea să intre și în alte orașe din China, scrie publicația Reuters.

La finaliarea procesului de dezvoltare și testare, mașinile vor avea capacitatea de a opera în mod autonom în anumite condiții, potrivit reprezentanților companiilor. Aceștia vor lucra la mașini autonome de nivelul 4, care pot funcționa fără șofer și merg pe benzi dedicate. Acesta este al doilea cel mai înalt nivel după nivelul 5, care sunt mașini cu autonomie totală, fără a avea nevoie un volan. O mașină cu autonomie de nivelul 3 are nevoie de un volan și de un șofer care să fie atent și gata să preia controlul dacă apare vreo problemă pe drum.

Daimler este primul producător internațional care a primit aviz pozitiv de la chinezi pentru a testa mașinile autonome în Beijing. China impune restricții severe pentru testarea mașinilor fără șofer, întrucât dreptul de proprietate străină asupra datelor detaliate de pe hartă sunt văzute ca fiind o chestiune ce ține de securitate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care mai mulți producători de mașini fac parteneriate cu anumite companii chinezești pentru a reuși să intre pe această piață. Un astfel de exemplu sunt Audi și Huawei, care au făcut alianță pentru a intra cu mașinile autonome în China.

În același timp, Israelul va avea primele taxiuri autonome pe stradă în 2019, în urma unui parteneriat între Volkswagen, Mobileye și Champion Motors.

Foto credit: Ford