Google și Verily, filiala care se ocupă de cercetări în zona de tehnologie medicală, lucrează la o metodă revoluționară, care poate prezice riscul de boli cardiovasculare cu ajutorul inteligenței artificiale.

O lucrare publicată în revista Biomedical Engineering descrie metoda prin care poate fi detectat riscul unei boli de inimă analizând ochii pacienților, informează The Verge. Potrivit cercetătorilor, un algoritm de inteligență artificială poate prezice riscurile de boli cardiovasculare influențate de comportamente zilnice care includ exercițiile și dieta, în combinație cu factorii genetici, precum vârsta, etnia și sexul.

Sună cam ciudat faptul că ochii pot indica informații esențiale despre starea de sănătate a inimii, dar este o explicație științifică pentru asta. Peretele din spatele globului ocular este acoperit cu vase de sânge în care se poate vedea starea generală de sănătate a organismului.

Atunci când este fotografiat cu ajutorul unei camere foto și microscop, medicii pot afla informații esențiale despre tensiunea arterială, vârsta persoanei, nivelul de colesterol, dacă este fumător sau nu - toate acestea fiind indicatori pentru predispunerea la o boală cardiacă.

Cercetarea menționează faptul că experimentul realizat de Google și Verily a folosit date de la aproape 300,000 de pacienți, majoritatea albi și hispanici.

Chiar dacă este un pas promițător pentru tehnologie și sănătate, va mai trece o perioadă până când vom vedea această procedură utilizată în spitale și clinici. Înainte să folosească această tehnică AI pentru a vedea care este starea de sănătate a inimii, prin scanarea retinei, Google vrea să o testeze și să îmbunătățească acuratețea rezultatelor.

Foto: 9to5google.com